Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε χτες ότι η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2021 θα είναι εκτός λειτουργίας από την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021

Επίσης η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2022, θα τεθεί εκτός λειτουργίας την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 11:00 και 15:00.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μέχρι την Τετάρτη στις 11 το πρωί, όσοι από τους φορολογούμενους έχουν λάθη, παραλείψεις, αλλαγές στις δηλώσεις Ε9 ή έχουν διαπιστώσει λάθη στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώθηκε την 1η-1ου-2021 θα πρέπει να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις ώστε να αποτυπωθούν σωστά οι χρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2021.  Όσοι δεν προλάβουν θα πρέπει να περιμένουν,  μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, σε λίγες μέρες,  το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021 για να κάνουν τις σχετικές αλλαγές.

Με την αναστολή, πάντως, λειτουργίας της εφαρμογής του Ε9 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ για φέτος, που θα γίνει με βάση τις παλιές αντικειμενικές και τις σχετικές κλίμακες, για τα 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτητών. Εντός, μάλιστα του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα ειδοποιητήρια για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2021 που αθροιστικά βεβαιώνουν φόρο ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Λόγω πάντως της συσσώρευσης πολλών φορολογικών υποχρεώσεων το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης «διπλής δόσης» τον Οκτώβριο. Δηλαδή να μπορούν οι φορολογούμενοι να μην πληρώσουν την 1η δόση το Σεπτέμβρη αλλά να την καταβάλλουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση και προσαύξηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες οπότε και θα φανεί πότε τελικά θα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος καθώς δεν αποκλείεται να δοθεί και ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής τους, μια και απομένουν περίπου 500.000 δηλώσεις σε εκκρεμότητα.

Όπως προαναφέρθηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2021 είναι ταυτόσημος ως προς τον προσδιορισμό με τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Ωστόσο φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, 250.000 περισσότεροι,  θα τον δουν μειωμένο λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, ανέργους κτλ.

Οι εκπτώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για  ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • ο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν αλλαγές στην ακίνητή τους περιουσία θα δουν αντίστοιχα αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ενώ βέβαια η προσθήκη ενός έτους στην παλαιότητα σε ακίνητα φέρνει και ανάλογα με τα έτη μικρότερο συντελεστή παλαιότητας.

Τέλος στις δηλώσεις του Ε9 θα πρέπει οι φορολογούμενοι παγίως να έχουν τα μάτια τους «δεκατέσσερα» ώστε να δηλώνουν σωστά τις επιφάνειες, τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν επί ακινήτων, τα ημιτελή κτήρια ώστε να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις.