Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι αρχές του Παρισίου σήμερα.

Χιλιάδες αγρότες ετοιμάζονταν να συγκεντρωθούν από τις 14.00 (ώρα Γαλλίας) στη γαλλική πρωτεύουσα ως μέρος των πανεθνικών διαδηλώσεων.

Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να μπλοκάρουν με τρακτέρ οκτώ σημεία εισόδου και εξόδου της πόλης, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις.

Οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς έκριναν ανεπαρκή τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Οι αγρότες στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, έχουν παραπονεθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες με λιγότερο αυστηρούς ελέγχους. Την τελευταία εβδομάδα, έχουν στήσει οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους για να αναδείξουν τον σκοπό τους. Έχουν επίσης καταστρέψει περιουσίες, όπως τοπικά κυβερνητικά γραφεία και δημόσια κτήρια.

Ορισμένα συνδικάτα αγροτών κάλεσαν τους διαδηλωτές να δημιουργήσουν οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα τη Δευτέρα και να στοχεύσουν την αγορά τροφίμων Rungis κοντά στο Παρίσι. «Στόχος μας είναι να περικυκλώσουμε το Παρίσι», είπε ο αγρότης Ντανιέλ Φοσό στο BFM TV, καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα με μια συνοδεία οχημάτων και τρακτέρ.

Η διαμαρτυρία έρχεται καθώς ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ζήτησε να επιβραδυνθεί η αύξηση των μισθών για να μειωθούν τα επιτόκια, δείχνοντας πόσο αποκομμένη είναι η ελίτ με την πραγματικότητα και τις ανάγκες του λαού.

Η αστυνομία του Παρισιού είπε ότι, ως απάντηση σε αυτό, αυξάνει την ασφάλεια γύρω από το Rungis και το αεροδρόμιο του Παρισιού Roissy. Δημοσίευσε επίσης βίντεο στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τεθωρακισμένα αστυνομικά οχήματα να παίρνουν θέση από την αγορά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι αυτά τα μέτρα είναι για να διασφαλίσουν ότι κανένα τρακτέρ δεν θα μπορούσε να μπει στο Παρίσι, ωστόσο προειδοποίησε για αναστάτωση τη Δευτέρα στην περιοχή Ile-de-France, η οποία καλύπτει το Παρίσι και τα κοντινά προάστια. Πρόσθεσε ότι περίπου 15.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν ως μέρος της επιχείρησης ασφαλείας.

«Οι μεταφορές θα είναι πολύ δύσκολες αύριο στο Ile-de-France», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΣ «Χάνουμε μέρος της οικονομικής μας ανάπτυξης ως αποτέλεσμα αυτών των οδοφραγμάτων», πρόσθεσε. Οι γαλλικές διαμαρτυρίες ακολουθούν παρόμοιες ενέργειες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, στις οποίες οι λαϊκιστικές, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις-για τις οποίες οι αγρότες αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη εκλογική περιφέρεια- αναμένεται να σημειώσουν κέρδη.

Η Μαρίν Λεπέν – η πιο υπολογίσιμη αντίπαλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές του 2017 και του 2022 – επισκέφτηκε ορισμένους από τους διαδηλωτές στη βόρεια Γαλλία. «Πρέπει να βγάλουμε τη γεωργία μας από αυτές τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου», είπε.

Την Παρασκευή (26/1), η κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια για σταδιακή μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο γεωργικό ντίζελ και ανακοίνωσε άλλα μέτρα για τη μείωση των οικονομικών και διοικητικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Ωστόσο, οι αγρότες θέλουν περισσότερα.
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=NcDDsr0KATQ