Πολλοί οδηγοί θεωρούν ότι εφόσον φορούν ασύρματα ακουστικά είναι νομικά καλυμμένοι. Αγνοούν, όμως, ότι η χρήση τους επιτρέπεται αποκλειστικά σε μία και μοναδική περίπτωση.

Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο της καθημερινότητάς μας, καθώς μας κρατά σε επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την ίδια ώρα που, χάρη στο διαδίκτυο, μας παρέχει πρόσβαση σε έναν τεράστιο «ωκεανό» πληροφοριών.

Στον αντίποδα, η χρήση του smartphone μπορεί να αποβεί μοιραία εφόσον βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, δεδομένου ότι αποσπά την προσοχή μας από τον δρόμο.
Ρητή αναφορά στην απαγόρευση χρήσης του κινητού τηλεφώνου γίνεται και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι οδηγοί που θέλουν να μιλήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο μπορούν είτε να χρησιμοποιούν ασύρματο ακουστικό (bluetooth), είτε να ενεργοποιήσουν την ανοικτή ακρόαση, και μόνο όταν το τηλέφωνο είναι τοποθετημένο στην ειδική θήκη στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Από την άλλη, εν ώρα οδήγησης η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο απαγορεύεται να γίνεται με τη χρήση ενσύρματων ακουστικών (handsfree), υπό το σκεπτικό ότι ενέχει ο κίνδυνος να μπλεκτούν τα καλώδια στα χέρια του οδηγού και κατά συνέπεια να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος.
Ακουστικά και μουσική στο αυτοκίνητο; Πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος οδήγησης

Αυτό, ωστόσο, που οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν είναι ότι τα ασύρματα ακουστικά πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συνομιλία του οδηγού με κάποιο άλλο άτομο και όχι για ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως είναι το άκουσμα μουσικής, ενός podcast ή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Αυτό διότι με αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι απομονώνεται πλήρως από το περιβάλλον του και αδυνατεί να λάβει τα ηχητικά σήματα που εκπέμπονται από τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Επί παραδείγματατι ο οδηγός ίσως δεν μπορέσει να ακούσει μία κόρνα, τη διέλευση ενός ασθενοφόρου, ή ακόμα και τον θόρυβο που παράγει μια μοτοσικλέτα η οποία προσεγγίζει μια διασταύρωση.

Ενδεικτική της απαγόρευσης είναι η παράγραφος 2 του Άρθρου 13 («Οδηγοί») όπου αναγράφεται το εξής: «(σ.σ. Ο οδηγός) απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση».

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εν κινήσει χρήση ακουστικών που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, απαγορεύεται και στους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια (περ. στ’ της παραγράφου 1 στο Άρθρο 40 του ΚΟΚ).

Το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ και «συνοδεύεται» από αφαίρεση επιτόπου του διπλώματος οδήγησης για τριάντα 30 ημέρες. Στα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) ισχύει μόνο πρόστιμο μιας και δεν απαιτούν την κατοχή διπλώματος οδήγησης.
www.carandmotor.gr