Φωτιά στα νοικοκυριά βάζει το κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, την ώρα που οι τιμές της βενζίνης σπάνε καθημερινά κάθε ρεκόρ, με τους οδηγούς να βάζουν στο ντεπόζιτο των αυτοκινήτων τους ελάχιστα ευρώ, μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει νέο πλέγμα μέτρων για την ενέργεια για το μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Τσεκούρα στο κεντρικό δελτίο του OPEN, το οικονομικό επιτελείο βάζει προτεραίοτητες προσπαθώντας να ισοσκελίσει την ανησυχία για το αν φτάνουν τα χρήματα για έκτακτη ενίσχυση από τη μία αλλά και από την άλλη το πώς θα ανακουφιστούν οι καταναλωτές.

Τα τρία σημεία στα οποία εστιάζει η κυβέρνηση

Το επιτελείο δίνει μεγάλη σημασία στο τι θα γίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανακοινώσεις άμεσα τόσο για τον Φεβρουάριο αλλά και για την απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να έχουμε μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. 

Δεύτερος τομέας στον οποίο θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση είναι στα τρόφιμα με τη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα να φουντώνει ενώ τρίτον αυτό που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι η βενζίνη.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η επιδότηση για την ενέργεια τον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι περίπου 42 ευρώ / μήνα, όσο δηλαδή και τον Ιανουάριο, όπου όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει και αύξηση κάτι το οποίο θα διαφανεί τις επόμενες μέρες. 

Σχετικά με τον ΦΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να πέσει στο 6% για κάποιους μήνες για περίπου 10 – 15 βασικά τρόφιμα ανάμεσα στα οποία το γάλα, το ψωμί και τα ζυμαρικά. 

Τέλος, τρίτο πεδίο είναι τα καύσιμα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ο οποίος στην βενζίνη -για παράδειγμα- είναι 0,70 ευρώ/λίτρο, όταν η τιμή του λίτρου είναι 1,841 ευρώ. Μένει να φανεί αν θα βρεθούν τα χρήματα από το οικονομικό επιτελείο, καθώς και αν θα δώσουν οι θεσμοί το «πράσινο φως».