Ακτιβιστές κατέλαβαν το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο του Γκόρντον Ράμσεϊ στο Τσέλσι του Λονδίνου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την «τέλεια ανισότητα» που αντιπροσωπεύουν τέτοιοι πολυτελείς χώροι εστίασης. 

Μέλη της Animal Rebellion μπήκαν στο εστιατόριο περίπου στις 18:00 του Σαββάτου. Κάθισαν σε τραπέζια για τα οποία είχαν γίνει κρατήσεις και στα χέρια τους είχαν ψεύτικα μενού που περιέγραφαν το περιβαλλοντικό κόστος των πιάτων που σερβίρει το εστιατόριο. 

Περίπου στις 20:00, το εστιατόριο έκλεισε και οι 14 ακτιβιστές αποχώρησαν ειρηνικά. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

«Αυτό το εστιατόριο είναι το τέλειο παράδειγμα της ανισότητας που αντιμετωπίζουμε στη Βρετανία αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Λούσια Αλεξάντερ, μια 39χρονη νοσηλεύτρια που πήρε μέρος στη διαμαρτυρία. 

«Ενώ ο Γκόρντον Ράμσεϊ σερβίρει φαγητό που κοστίζει τουλάχιστον 155 λίρες το άτομο, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στις τράπεζες τροφίμων, σε αυτή την κρίση του κόστους διαβίωσης», υπογράμμισε. 

«Αντί τα εστιατόρια να αποκομίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των ζώων, των εργαζομένων και του κλίματος, πρέπει να τρέφουμε τους πάντες με την υποστήριξη των αγροτών και των αλιευτικών κοινοτήτων σε μια μετάβαση σε ένα χορτοφαγικό σύστημα διατροφής», συνέχισε. 

Ένα τέτοιο σύστημα, επεσήμανε, απαιτεί 75% λιγότερη αγροτική γη για την καλλιέργεια τροφίμων, κάτι «που μας επιτρέπει να ταΐζουμε εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους χωρίς να βασιζόμαστε στις εκμεταλλευτικές και αντιπαραγωγικές βιομηχανίες κτηνοτροφίας. Αυτή είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση και σε αυτή του κόστους διαβίωσης». 

Εκπρόσωπος της επιχείρησης δήλωσε ότι ακυρώθηκαν οι κρατήσεις και διαταράχθηκε η λειτουργία του εστιατορίου σε τέτοιο βαθμό, που έπρεπε να κλείσει. 

«Ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις και τις πεποιθήσεις του. Όμως, το να μπεις με το ζόρι σε ένα εστιατόριο, ενοχλώντας το σκληρά εργαζόμενο προσωπικό που κάνει τη δουλειά του και καταστρέφοντας το βράδυ των επισκεπτών που περίμεναν μήνες για την κράτησή τους, είναι κάτι απίστευτα ανάρμοστο και βαθιά ασεβές», συμπλήρωσε. 
Με πληροφορίες από Guardian