Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα δώσουν φορολογικές ανάσες σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά σε όσους έχουν υποστεί σημαντικές εισοδηματικές απώλειες με το ξέσπασμα της πανδημίας από το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν την απαλλαγή των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια της πανδημίας χωρίς τις προαπαιτούμενες νομικές διαδικασίες, το πάγωμα του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα, αλλά και τη δεύτερη ευκαιρία για τη δήλωση στους δήμους των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων και των «ξεχασμένων» τετραγωνικών με την επιβολή μικρότερου προστίμου.

Ειδικότερα οι νέες παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα αρχίσουν να ξετυλίγονται από τον Απρίλιο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπουν:

Ανείσπρακτα ενοίκια

Απαλλαγή των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020, χωρίς τις προαπαιτούμενες νομικές διαδικασίες. Εξετάζεται να θεσπιστεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για ολόκληρα τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν σε έναν ή περισσότερους μήνες του χρονικού διαστήματος Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.

Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων.

ΕΝΦΙΑ

Πάγωμα του φετινού ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνει με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες τιμές ζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020 δεν είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση ή στα εισοδήματά τους θα πληρώσουν φέτος τον ίδιο φόρο για τα ακίνητά τους με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις.

Ημιυπαίθριοι – αδήλωτα τετραγωνικά

Νέα ευκαιρία για να σώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους από υπέρογκα πρόστιμα αποκαλύπτοντας στους δήμους τις επιφάνειες που έχουν τακτοποιήσει αναμένεται να έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν ενταχθεί  στην πρόσφατη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών ή  υπέβαλαν δηλώσεις αλλά τώρα διαπιστώνουν λάθη τα οποία θα πρέπει να διορθώσουν.

Επειτα από σχετική εισήγηση της ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ανοίξει ξανά τον δρόμο των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων αλλά με την επιβολή πέναλτι στους ιδιοκτήτες που έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση. Το πέναλτι θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους ιδιοκτήτες, τα οποία φθάνουν έως και το 200% της οφειλής. Με τη νέα ρύθμιση που δρομολογείται θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις από 20% έως 50% ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα υπέρογκα ποσά.