Από την 1η Ιανουαρίου αλλάζει το καθεστώς που ισχύει για τα τιμολόγια του ρεύματος καθώς  θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων με ειδικές σημάνσεις διαφάνειας, που θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως.

Τα τέσσερα νέα τιμολόγια είναι τα εξής: 

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε χρώμα και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη χρώμα, στο οποίο ο προμηθευτής οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

Φαίνεται λοιπόν πως η επιλογή των καταναλωτών που δεν έχουν έξυπνο μετρητή περιορίζεται στις εξής δύο επιλογές του Μπλε ή Πράσινου τιμολογίου

Στην διάρκεια της πρωινής εκπομπή Ennitime is a good time στον sport fm 89,5 ο κ. Κουτσελίνης, πρόεδρος της Ενωσης καταναλωτών Μαγνησίας, φάνηκε γενικότερα προβληματισμένος, όχι μόνο εξαιτίας των αλλαγών στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά της ευρύτερης εικόνας που παρουσιάζουν πλέον τα νοικοκυριά εξαιτίας των αυξημένων τιμών σε όλα, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, τονίζοντας πως οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μικρυνουν το χάσμα που μεγαλώνει ανάμεσα στους καταναλωτές και στο υψηλό κόστος ζωής.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές είναι ότι εάν οι ίδιοι δεν αναλάβουν πρωτοβουλία να αλλάξουν πάροχο ή τιμολόγιο από την 1η Ιανουαρίου μεταπίπτουν στο πράσινο τιμολόγιο του παρόχου τους, η τιμή του οποίου θα οριστικοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2024. 

syn adv group