Εν μέσω πανδημίας της νόσου COVID-19, από τις 15 Ιουλίου, τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφέ και μπαρ) χωρίζονται σε αμιγείς χώρους εμβολιασμένων και σε μεικτούς, δηλαδή με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Με νέες συνθήκες θα λειτουργούν από την Πέμπτη 15 Ιουλίου τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφέ και μπαρ), εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι χώροι θα χωρίζονται σε μεικτούς και αμειγείς αναφορικά με όσους έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες μπορούν να επιλέγουν αν το κατάστημά τους θα χαρακτηρίζεται ως μεικτός ή αμιγής χώρος, ενώ θα υπάρχει και ειδική με ειδική σήμανση.

Οι αμιγείς χώροι αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους (με μία ή δύο δόσεις ανάλογα το εμβόλιο και 14 ημέρες μετά τη δόση) και νοσήσαντες (αρκεί να έχουν νοσήσει με κορονοϊό εντός του τελευταίου εξαμήνου).

Απεναντίας, οι μεικτοί χώροι αφορούν σε μη εμβολιασμένους με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ εντός 48 ωρών.

Έτσι, δημιουργούνται από τις 15 Ιουλίου τέσσερις κατηγορίες χώρων και αυτοί είναι οι εξής:

Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Τι θα ισχύει για εστιατόρια, καφέ και μπαρ από τις 15 Ιουλίου

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, στους αμιγείς χώρους ισχύει πληρότητα 85%, χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, με τους ανήλικους να προσέρχονται με αρνητικό self test που δηλώνουν οι γονείς τους.

Όσον αφορά στους μεικτούς χώρους, από τις 15 Ιουλίου ισχύει πληρότητα 50%, υποχρεωτική μάσκα σε θέατρα και σινεμά, αρνητικό rapid test για μη εμβολιασμένους, με τους ανήλικους να προσέρχονται με αρνητικό αποτέλεσμα self test που δηλώνεται από τους γονείς τους.