Σημαντικά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνουν τις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς μέχρι και τις 15 Μαΐου θα έχουν ανοίξει οι περισσότεροι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας Mε «σύμμαχο» το επιτυχημένο άνοιγμα της εστίασης και τους χιλιάδες εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται καθημερινά, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα νέα χαλάρωση του lockdown.

Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης, παρά το γεγονός ότι δεν άνοιξαν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, «ανέβασαν ρολά» οι δυο στις τρεις επιχειρήσεις, με την πληρότητα να κυμαίνεται στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια από 60%-90%, και σε παραθαλάσσιες περιοχές να φτάνει και το 100%.

Παράλληλα, σε τροχιά απογείωσης βρίσκεται το πρόγραμμα «Ελευθερία» στη χώρα μας, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο αγγίξαμε τους 108.576 εμβολιασμούς. Όπως ανακοινώθηκε στο emvolio.gov.gr, συνολικά η χώρα ξεπέρασε τους 3.300.000 εμβολισμούς, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου) ανέρχονται σε 1.037.129. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 108.576 εμβολιασμοί, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία» στη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας., στόχος του προγράμματος «Ελευθερία» είναι στο τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικότερα, προβλέπεται ως το τέλος του μήνα να έχουν κάνει την πρώτη δόση 3,5 εκατ. πολίτες, ποσοστό 33% και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.

Σάββατο 8 Μαΐου: Η ώρα των οργανωμένων παραλιών

Η νέα χαλάρωση των μέτρων ξεκινάει από το Σάββατο 8 Μαΐου όπου αυξάνεται ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Ανοίγουν τα δικαστήρια τη Δευτέρα -Πώς θα λειτουργήσουν, ποιες υποθέσεις εκδικάζονται

Η επιτροπή των λοιμοξιολόγων κατά του COVID-19, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, ενέκρινε τη διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιον των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021.

Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας και της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Ειδικότερα, με κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, προβλέπεται επιπλέον η εκδίκαση:

    των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης),

    των πλημμελημάτων για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και των κακουργημάτων που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023,

    των εφέσεων κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και

    των υποθέσεων των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση. Παράλληλα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν ξανά διά ζώσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών για μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες αλλά και για τίτλους επάρκειας ξένων γλωσσών (όπως Lower, Proficiency κ.λπ).

Επίσης, στις 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους όλοι οι μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Ο βαθμός της ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

Ανοίγουν στις 15 Μαΐου τουρισμός και υπερτοπικές μετακινήσεις

Για τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, τα sms και τις μετακινήσεις και τους εμβολιασμούς μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά την πιθανότητα κατάργησης των SMS ανέφερε ότι από τις 15 Μαΐου και μετά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί». Όπως τόνισε το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για τα καταστήματα στο λιανεμπόριο και είπε ότι «θα εισηγηθούμε να καταργηθεί το SMS για το click inside, αλλά να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών για τώρα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει σε 15 ημέρες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός». Επίσης, το βραδινό ωράριο μέχρι τις 11 στα καταστήματα εστίασης δεν θα αλλάξει προς το παρόν, αλλά μετά τις 15 του μηνός που θα ανοίξει ο Τουρισμός πιθανότατα να αλλάξει. «Μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης» και μέχρι τότε ισχύει το SMS για μετακίνηση στην εστίαση, είπε.

Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.