Ένας νεαρός άνδρας από την Υεμένη με το παρατσούκλι «Timhouthi Chalamet» (παράφραση του ονόματος του γνωστού ηθοποιού Τιμοτέ Σαλαμέ και των ανταρτών Χούθι) απέκτησε μεγάλο κοινό στα social media, δημοσιεύοντας βίντεό του στο φορτηγό πλοίο Galaxy Leader, το οποίο κατέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όμως ο λογαριασμός του έχει εξαφανιστεί πλέον από το TikTok, όπως διαπίστωσε το Vice. Δεν είναι σαφές εάν τον αφαίρεσε η πλατφόρμα ή το έκανε ο ίδιος ο χρήστης, ο οπίος ανέβαζε αναρτήσεις μέχρι και την Τρίτη.

Εκτός από τους ακόλουθούς του στο TikTok, ο άνδρας, ο οποίος φέρει το όνομα Ρασίντ Αλ Χαντάντ στο διαδίκτυο, έχει 27.000 ακόλουθους στο Instagram. Ο λογαριασμός του στο Instagram είναι ακόμα ενεργός και γεμάτος από βίντεο στο Galaxy Leader.

Η πειρατεία του Galaxy Leader, το οποίο κατελήφθη στις 19 Νοεμβρίου, ήταν από τις πρώτες και πιο εντυπωσιακές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα που πραγματοποίησαν οι Χούθι. Το τελευταίο διάστημα οι σίιτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων με πυραύλους και drones.

Το Vice ανέφερε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι ο Αλ Χαντάντ συμμετείχε στην επιδρομή. Διακρίνεται όμως σε ορισμένα πλάνα να φοράει στρατιωτικά ρούχα και να κουβαλάει ένα καλάσνικoφ AK-47.

Υπάρχουν επίσης φήμες ότι το Galaxy Leader έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο, με τη MailOnline να αναφέρει ότι κόσμος περιηγείται στο σκάφος βγάζοντας selfies.

Ένα από τα βίντεο του Αλ Χαντάντ δημοσιεύθηκε στο X, όπου συγκέντρωσε πάνω από 19 εκατ. προβολές. Ο αριθμός των προβολών είναι ενδεικτικός της δημοφιλίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και πολλοί επικρίνουν τον ενθουσιασμό για το πρόσωπό του καθώς εμφανίζει γοητευτικούς τους Χούθι οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ομάδες όπως η Human Rights Watch. Οι ΗΠΑ άλλωστε τους χαρακτήρισαν ξανά «τρομοκρατική οργάνωση».

Τα βίντεο προσφέρουν μια ασυνήθιστου τύπου οπτική στον τρόπο με τον οποίο η κουλτούρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «αγγίζει» σοβαρά διεθνή θέματα, όπως η σύγκρουση που εντείνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και έχει παρασύρει τις ΗΠΑ σε στρατιωτική δράση.