Με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Bουλής Βόλφγκάνγκ Κουμπίκι κατά την ομιλία του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), όταν αποκάλεσε τον τούρκο πρόεδρο, «αρουραίο των υπονόμων».
Ο Γερμανός πολιτικός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς, όταν, σύμφωνα με τη DW, προειδοποίησε την κυβέρνηση για μια νέα εισροή προσφύγων, υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να οδηγήσει σε νέα εισροή μετανάστευσης. Ο Κουμπίκι κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να επικρίνει και τους εταίρους του στον συνασπισμό – τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων. «Πότε θα φτάσουμε στο σημείο να μας βλέπει ο Πούτιν ως συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο;», είπε.
«Περιέγραψα τον κ. Ερντογάν ως “ποντικό του υπονόμου”. Ο αρουραίος είναι μικρός, χαριτωμένος, αλλά και έξυπνος. Είναι ένα πονηρό ον. Για το λόγο αυτό, θεωρείται επίσης ως ο κύριος ήρωας σε πολλές παιδικές ιστορίες, όπως για παράδειγμα ο Ρατατούης», ισχυρίστηκε σε γραπτή του δήλωση προς τη DW ο Κουμπίκι, μετά τις αντιδράσεις.
Η απάντηση της Άγκυρας

«Αυτές οι απαράδεκτες δηλώσεις δεν είναι αντάξιες του αντιπροέδρου της Βουλής, καθώς και στερούνται εντελώς πολιτικού ήθους και ευθύνης. Αυτές οι ακατάλληλες δηλώσεις δίνουν ουσιαστικά μια ιδέα για το πολιτικό και ηθικό επίπεδο του Κουμπίκι και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητα του. Η αντίδρασή μας αναφέρθηκε και στον Γερμανό Πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος κλήθηκε σήμερα στο Υπουργείο μας», σημείωσε μετά τις επίμαχες δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.