«Η μητέρα σου και εγώ ήμασταν νέοι τότε και αγωνιζόμασταν να βρούμε τα πατήματά μας όσον αφορά το εργασιακό μας μέλλον», αναφέρει σε επιστολή του προς την κόρη του, ο δισεκατομμυριούχος πατέρας της Αξάτα Μούρτι, της σημερινής συζύγου του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πορεύεται πλέον χωρίς εμπόδια στον δρόμο για την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Ο πατέρας της, Ναραγιάνα Μούρτι, ένας νεαρός προγραμματιστής υπολογιστών, θα ξεκινούσε τότε την εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής «Infosys» και λίγους μήνες αφότου γεννήθηκε η Αξάτα, τον Απρίλιο του 1980, εστάλη να ζήσει με τον παππού και τη γιαγιά της.

Εκείνος, μαζί με την μητέρα της, μετακόμισε εκατοντάδες μίλια μακριά, στη Βομβάη, για εργασία και σύμφωνα με δηλώσεις του, το γεγονός ότι άφησε πίσω του την μικρή Αξάτα, ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει. Ωστόσο, έπαιρνε μια πτήση και την έβλεπε κάθε σαββατοκύριακο.

Η μητέρα της, Σουντά Μούρτι, λαμπρή επιστήμων, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, μέλος του ομίλου Tata, ενώ σήμερα ασχολείται με τις φιλανθρωπίες, αγωνιζόμενη για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Όταν η Αξάτα επανενώθηκε με τους γονείς της και αργότερα τον αδερφό της, Ρόχαν στην Βομβάη, η ζωή δεν ήταν τόσο «χαλαρή» όσο με τους παππούδες της. Η Σουντά αποφάσισε από νωρίς ότι δεν θα υπήρχε τηλεόραση στο σπίτι τους, ώστε να υπάρχει χρόνος για μελέτη, διάβασμα, συζητήσεις και συναντήσεις φίλων, σύμφωνα με την Guardian.

Κάθε βράδυ, από τις 20:00 έως τις 22:00, ο χρόνος ήταν αφιερωμένος σε «παραγωγικές δραστηριότητες». Για την Αξάτα και τον Ρόχαν αυτό σήμαινε εργασία στο σπίτι, ενώ οι γονείς τους διάβαζαν ιστορικά βιβλία, λογοτεχνία, φυσική, μαθηματικά, μηχανική ή έκαναν οποιαδήποτε εργασία γραφείου».

Καθώς η οικογένεια γινόταν όλο και πιο πλούσια, οι γονείς της Αξάτα απέφευγαν να νοικιάσουν ιδιωτικό αυτοκίνητο και οδηγό για να πάει το σχολείο της, προτιμώντας να παραμείνουν στο σχολικό, όπου βοηθούσε στην κοινωνικοποίησή της.

Η Αξάτα πήγε στο ιδιωτικό φιλελεύθερο Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια, όπου σπούδασε οικονομικά και γαλλικά, πριν μετακομίσει στο Fashion Institute of Design and Merchandising στο Λος Άντζελες. Εργάστηκε για τις Deloitte και Unilever πριν κάνει το MBA της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Εκεί γνώρισε τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε κερδίσει μια υποτροφία από το Fulbright. Μέσα σε τέσσερα χρόνια παντρεύτηκαν σε μια διήμερη τελετή στο Μπανγκαλόρ, στην οποία συμμετείχαν εξέχοντες προσωπικότητες. Ο πατέρας της αρχικά υπήρξε επιφυλακτικός, ωστόσο, κατάλαβε τελικά τους λόγους που η κόρη του ερωτεύτηκε τον Σούνακ. Τον είχε χαρακτηρίσει δε, «λαμπρό, όμορφο και, προπαντός ειλικρινή».

Σήμερα, η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Τα χρήματά της προέρχονται από το 0,91% της «Infosys», το οποίο αποτιμάται σε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την πλουσιότερη και από τη Βασίλισσα.

Το ζευγάρι είναι επίσης ιδιοκτήτης της Catamaran Ventures UK με έδρα το Λονδίνο, η οποία επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Εντούτοις, ο Σουνάκ της μεταβίβασε τις μετοχές του λίγο πριν μπει στο κοινοβούλιο, καθιστώντας την τη μοναδική ιδιοκτήτρια.

Παράλληλα, έχει άμεσες συμμετοχές σε τουλάχιστον έξι άλλες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ κατέχει μετοχές σε επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαχειρίζεται την Jamie Oliver’s Pizzeria, τα καταστήματα Jamie’s Italian και Wendy’s στην Ινδία και άλλες εταιρείες.

Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Καλιφόρνια και ένα με πέντε υπνοδωμάτια στο Κένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, το οποίο εκτιμάται από κτηματομεσίτες ότι αξίζει περισσότερο από 7 εκατομμύρια λίρες.

Διαθέτουν ακόμη έπαυλη αξίας 1,5 εκατομμυρίων λιρών σε 12 στρέμματα στην εκλογική περιφέρεια του Σούνακ, στο Βόρειο Γιορκσάιρ, καθώς και ένα διαμέρισμα στην οδό Old Brompton Road στο δυτικό Λονδίνο.

Έχουν επίσης ένα ρετιρέ στην παραλία της Σάντα Μόνικα αξίας 5,5 εκατομμυρίων λιρών, για το οποίο λέγεται ότι έχει εκπληκτική θέα στα βουνά, ενώ κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι «ξυπνάς με τον ήχο των κυμάτων που πέφτουν στην ακτή!».
Με πληροφορίες από The Guardian