Η «δοκιμή» για να διαπιστωθεί ποιον υποστηρίζετε στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο Κύριλλος, είναι αν η χώρα σας είναι πρόθυμη να διοργανώσει gay pride.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος, επί χρόνια σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Κυριακή ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς αφορά «μια θεμελιώδη απόρριψη των αποκαλούμενων αξιών που προσφέρονται σήμερα από εκείνους που διεκδικούν την παγκόσμια εξουσία

Η «δοκιμή» για το ποια πλευρά στηρίζετε, είναι αν η χώρα σας είναι πρόθυμη να διοργανώσει παρελάσεις gay pride, είπε ο Κύριλλος, σύμφωνα με το CNN.

«Για να μπει κανείς στο κλαμπ αυτών των χωρών, είναι απαραίτητο να γίνει μια παρέλαση gay pride. Όχι να κάνει μια πολιτική δήλωση τύπου «είμαστε μαζί σας», όχι να υπογράψει κάποια συμφωνία, αλλά να κάνει μια παρέλαση ομοφυλοφίλων. Και ξέρουμε πώς οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτές τις απαιτήσεις και πώς αυτή η αντίσταση καταστέλλεται με τη βία», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος στη Μόσχα.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης χαρακτήρισε τον πόλεμο ως αγώνα «μεταφυσικής σημασίας», προκειμένου η ανθρωπότητα να ακολουθήσει τους νόμους του Θεού.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον τομέα των διεθνών σχέσεων δεν έχει μόνο πολιτική σημασία. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό και πολύ πιο σημαντικό από την πολιτική. Μιλάμε για την ανθρώπινη σωτηρία», είπε

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αν δούμε παραβιάσεις του νόμου [του Θεού], δεν ανεχτούμε ποτέ αυτούς που καταστρέφουν αυτόν τον νόμο, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ αγιότητας και αμαρτίας, και ακόμη περισσότερο αυτούς που προωθούν την αμαρτία ως παράδειγμα ή ως ένα από τα πρότυπα ανθρώπινη συμπεριφορά».

«Γύρω από αυτό το θέμα σήμερα υπάρχει ένας πραγματικός πόλεμος», τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Πρόκειται για μια σημαντική θρησκευτική προσωπικότητα στη Ρωσία, όπου η ρωσική ορθόδοξη θρησκεία θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ταυτότητας. Από την αρχή του πολέμου, ο Κύριλλος έχει δεχτεί πιέσεις από την εκκλησία του προκειμένου να καταγγείλει την επιθετικότητα του Πούτιν, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις του μέχρι στιγμής δεν συνάδουν με αυτό. Αντίθετα, οι έως τώρα ομιλίες του υποστηρίζουν το όραμα του Πούτιν για μια πνευματική και κοσμική ρωσική αυτοκρατορία