Η ζωή του μεγιστάνα David Bunevacz φαινόταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Ο όμορφος διεθνής αθλητής, ο οποίος εκπροσώπησε το UCLA και τις Φιλιππίνες στο δέκαθλο, έκανε βόλτες στο Λος Άντζελες με την κίτρινη Lamborghini του επιστρέφοντας στο σπίτι της συζύγου του -πρώην μοντέλο- και της κόρης του -μοντέλο- για πολυτελή πάρτι στην έπαυλη που κάποτε ανήκε στην Kylie Jenner.
Για τους φίλους του ήταν ένας τζετ-σετερ επιχειρηματίας που τους συμπεριλάμβανε γενναιόδωρα στις επικερδείς συμφωνίες του και συμμετείχε στην αναπτυσσόμενη επιχείρηση μαριχουάνας στην Καλιφόρνια.
Η «πεντακάθαρη» εικόνα κατέρρευσε όταν οι φίλοι έμαθαν, με τρόμο, ότι η φαινομενικά χρυσοποίκιλτη ύπαρξη του Bunevacz ήταν πράγματι μια απάτη, αφού συνελήφθη και κατηγορήθηκε πέρυσι για απάτη ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η άνοδος και πτώση του Bunevacz

Η εκπληκτική άνοδος και πτώση του Bunevacz ξεκίνησε στο Λος Άντζελες όπου γεννήθηκε – γιος ενός Ούγγρου ιδιοκτήτη εστιατορίου, του Joseph Bunevacz, και μιας Φιλιππινέζας νοσοκόμας, της Filomena, που μετακόμισε από τις Φιλιππίνες στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο νεαρός Ντέιβιντ ήταν αστέρι του αθλητισμού στο λύκειο, διαπρέποντας στο άλμα εις ύψος, στον ακοντισμό και στα εμπόδια. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για τις Φιλιππίνες στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας το 1997, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο δέκαθλο.

Ο Bunevacz εγκαταστάθηκε στη Μανίλα, δουλεύοντας στην τηλεόραση, συμπαρουσιάζοντας μια αθλητική και ταξιδιωτική τηλεοπτική εκπομπή και αποκτώντας κάποιους μικρούς ρόλους ηθοποιού.

Γνώρισε τη σύζυγό του Jessica Rodriguez, μοντέλο και μάνατζερ ταλέντων, και το 2006 άνοιξε μια κλινική πλαστικής χειρουργικής στη Μανίλα, η οποία διαφημιζόταν με μια γιγαντοαφίσα που έγραφε «Miss Ugly No More» («Όχι πια δεσποινίς άσχημη»).
Ο David Bunevacz και η σύζυγός του Jessica Rodriguez ζούσαν μια πολυτελή ζωή πριν καταδικαστεί σε 17 χρόνια φυλάκισης για απάτη ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων
Γιατί κατέφυγε στις ΗΠΑ

Ωστόσο, η επιχείρηση σύντομα κατέρρευσε. Ο Bunevacz κατηγορήθηκε για εξαπάτηση επενδυτών, και ξυλοκοπήθηκε, απειλήθηκε με την απειλή όπλου και αναγκάστηκε να εκχωρήσει την Porsche Cayenne Turbo του, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Ο ίδιος και η σύζυγός του εγκατέλειψαν τη χώρα, επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια. Όταν ο Bunevacz διηγήθηκε την ιστορία της αναχώρησής τους σε φίλο του, ήταν, όπως είπε, «ένα μικρό μείγμα από Jason Bourne και Indiana Jones».
Πώς άρχισε να πλουτίζει στο Λος Άντζελες

Ο Bunevacz φαινόταν να ευημερεί στο Λος Άντζελες. Η σύζυγός του έγραψε ένα βιβλίο για τον «καλό» γάμο – ένα εγχειρίδιο για αυτό που αποκαλούσε «αψεγάδιαστες γυναίκες».

Το 2008 ξεκίνησε ένα τολμηρό σχέδιο προκειμένου να εξασφαλίσει εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, συνεργαζόμενος με τον Gene Hammett, έναν μεσίτη εισιτηρίων στην Ατλάντα.

Ο Hammett εντυπωσιάστηκε από τον γοητευτικό και κοινωνικό επιχειρηματία. Τον είχε κερδίσει. Ο Bunevacz κάλεσε τον Hammett στη σουίτα του στο στάδιο Birds Nest, όπου παρακολούθησαν τον Usain Bolt να σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα.
Ο Bunevacz είπε στον Hammett πως θα μπορούσε να του βρει εισιτήρια για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010, στο Βανκούβερ: Ο Hammett πλήρωσε 2,9 εκατομμύρια δολάρια για 17.000 εισιτήρια. Τα εισιτήρια δεν έφτασαν ποτέ. Ο Hammett μηνύθηκε και χρεοκόπησε, ενώ έχασε και το σπίτι του

Ο Bunevacz, εν τω μεταξύ, σκόρπισε τα μετρητά του Hammett: τα χρήματα ξοδεύτηκαν σε Tiffany’s, Bloomingdales, Neiman Marcus, Giorgio Armani και Hermès, μαζί με ένα σπα Ritz Carlton στη Γεωργία και στο θέρετρο Bacara στη Σάντα Μπάρμπαρα, δήλωσε ο δικηγόρος του Hammett, Filippo Marchino.

Τεράστια ποσά μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό του Bunevacz στο καζίνο Bellagio στο Λας Βέγκας, συμπεριλαμβανομένων 125.000 δολαρίων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Απλώς έκαιγε τα χρήματα μόλις τα έπαιρνε», δήλωσε ο Damon Rogers, ένας άλλος δικηγόρος του Hammett.
Η υπόθεση διευθετήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα έναντι μόλις 325.000 δολαρίων. Εν τω μεταξύ, η απάτη του Bunevacz συνεχίστηκε.
Απτόητος συνέχισε να εξαπατά και να σπαταλά χρήματα άλλων
Γύρω στο 2010 προχώρησε σε μια άλλη απάτη, προσφέροντας στους επενδυτές την «ευκαιρία» να συμμετάσχουν σε μια εταιρεία η οποία, όπως ισχυριζόταν, αγόραζε στυλό ατμίσματος (vape pens) από την Κίνα και τα μεταπωλούσε με σημαντική προσαύξηση στις ΗΠΑ.

Έπεισε δεκάδες φίλους και γνωστούς να επενδύσουν, συμπεριλαμβανομένου του οδοντιάτρου του. Τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν για την επιχείρηση.
Στην κόρη του Breanna διοργανώθηκε ένα πάρτι αξίας 218.000 δολαρίων για τα 16α γενέθλιά της. Πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Skirball στο Brentwood και σε αυτό συμμετείχε ο ράπερ A Boogie wit da Hoodie.
Της αγόρασαν ένα άλογο αξίας 330.000 δολαρίων με το όνομα Vondel, και οι ελίτ κύκλοι της ιππασίας στους οποίους κινήθηκε έδωσαν στον πατέρα της πρόσβαση σε άλλους ανθρώπους που εξαπάτησε.
Η Breanna χάραζε καριέρα ως μοντέλο και εμφανιζόταν στην τηλεοπτική σειρά «Making a Model with Yolanda Hadid», ως μητέρα της Bella και της Gigi.
Τον Ιανουάριο του 2019 διοργάνωσε στη σύζυγό του ένα πλούσιο πάρτι στο Nobu στο Μαλιμπού και τύπωσε αφίσες τύπου «Crazy Rich Asians» για να διαφημίσει το πάρτι.
Οι βόλτες για ψώνια συνεχίστηκαν: Σε κοσμηματοπωλεία στο Μπέβερλι Χιλς, ο Bunevacz αγόρασε διαμαντένια σκουλαρίκια αξίας 209.500 δολαρίων, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αξίας 195.000 δολαρίων, ένα ρολόι Rolex submariner αξίας 14.215 δολαρίων, τρία βραχιόλια και δύο τσάντες Hermès Birkin αξίας 46.500 δολαρίων.
Ο Geoffrey Elliott, ντετέκτιβ του τμήματος του σερίφη μιας ομάδας απάτης στο Chatsworth, πήρε τελικά ένταλμα έρευνας για να κάνει έφοδο στην έπαυλη στην πόλη Calabasas. Οι Αρχές κατέσχεσαν αρχεία και έγγραφα τα οποία χρησιμοποίησαν για τη δίωξη του Bunevacz.
Η σύλληψη του Bunevacz

Συνελήφθη τον Απρίλιο και τον Ιούλιο δήλωσε ένοχος για απάτη. Τον Νοέμβριο καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκισης και διατάχθηκε να επιστρέψει 35 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερους από 100 επενδυτές που εξαπάτησε. Ωστόσο, τα θύματά του θεωρείται απίθανο να ξαναδούν τα χρήματά τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν το FBI, η Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο Elliott, στην αίτηση έκδοσης εντάλματος σύλληψης, αποκάλεσε τον Bunevacz «περιπλανώμενο απατεώνα» που πλαστογράφησε οικονομικά αρχεία για να αποσπάσει από τους επενδυτές εκατομμύρια.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Dale S. Fischer, η οποία τον καταδίκασε τον Νοέμβριο, αποφάσισε να υπερβεί την ποινή που πρότειναν οι εισαγγελείς, λέγοντας πως θεώρησε ότι δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τις ζωές που κατέστρεψε.

«Σκοπός του ήταν να εξασφαλίσει στον εαυτό του και στην οικογένειά του έναν πολύ εξωφρενικό τρόπο ζωής, τον οποίο επιδείκνυαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε.

«Δεν είμαι ούτε στο ελάχιστο πεπεισμένη πως ο κ. Bunevacz μετανιώνει για οτιδήποτε άλλο εκτός από το ότι πιάστηκε» πρόσθεσε.