Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν από το πρωί της Τετάρτης (8/3), σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, απαιτώντας δικαιοσύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην Αθήνα, υπολογίζεται ότι πάνω από 60.000 διαδηλωτές, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι, πλημμύρισαν τους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας. Πριν την έναρξη των κινητοποίησεων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση από το 2015.
Από νωρίς άλλωστε οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια και κρέμασαν πανό για την σημερινή απεργία, ενώ κατά τη διάρκεια των μικροεπεισοδίων, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στην είσοδο της Πρυτανείας την ώρα που προσπάθησαν να μπουν διαδηλωτές


Απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από τις 11 το πρωί της Τετάρτης (8/3) στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, κρατώντας πανό, πλακάτ και μαύρα μπαλόνια ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία προς το κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση προς τον ΟΣΕ.
Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της διαδήλωσης, λίγο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων ενώ άγνωστοι πέταξαν πέτρες και έριξαν κάδους στο οδόστρωμα.
Οργή λαού στη Λάρισα
Άνευ προηγουμένου ήταν η συμμετοχή των Λαρισαίων στην διαμαρτυρία για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Μετά την απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ακολούθησε μεγάλη πορεία σε δρόμους της πόλης με τον όγκο του πλήθους να είναι πραγματικά εντυπωσιακός, όπως μεταδίδει το onlarissa.gr.
Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με τα τοπικά μέσα να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών


Η συμμετοχή υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 10.000 άτομα.
Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Λαμία και πάνω από 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης. “Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί” ήταν το κεντρικό σύνθημα ενώ παράλληλα πανό και συνθήματα απαιτούσαν να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η 3η κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Λαμίας και από τις πλέον μαζικές της τελευταίας 20ετίας.
“Μέσα σε αυτό το τρένο ήταν συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, ήταν γονείς μας. Θα μπορούσε ο καθένας από μας να είναι στη θέση τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί” υπογράμμίσαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατά τη διάρκεια των ομιλιών στην κεντρική Πλατεία της Λαμίας.
Σε απεργιακό παλμό και η Κρήτη
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Χανιά στη σημερινή απεργία της 8ης Μαρτίου. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, σύλλογοι και σωματεία του νομού “πλημμύρισαν” το πρωί το κέντρο της πόλης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την τραγωδία των Τεμπών.

Ιστορική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Βόλο για την τραγωδία στα Τέμπη

Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι στους δρόμους του Βόλου σχημάτισαν ένα ανθρώπινο “ποτάμι”. Η πορεία φοιτητών και μαθητών, όπου στην κεφαλή της είχε το Μουσικό Σχολείο, που έπαιζε πένθιμα εμβατήρια, “συναντήθηκε ” με την πορεία φορέων και εργαζομένων που ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο. Συνθήματα, πανό, οργή, δάκρυα, συνέθεταν το σκηνικό εκδήλωσης των συναισθημάτων των διαμαρτυρομένων. Το ανθρώπινο ποτάμι κατευθύνθηκε στον ΟΣΕ.
Συγκίνηση προκάλεσε το πανό που βρίσκονταν μπροστά από την επιχείρηση της θείας του 20χρονου Βολιώτη, επιζώντα του 1ου βαγονιού της τραγικής αμαξοστοιχίας Γεράσιμου- Ιάσονα Γεωργιάδη, που έγραφε «Γεράσιμε, Ρομπέρτο, Δανάη, Ντίνα, Μυρσίνη. Η Παναγιά μαζί σας! Όχι άλλα Τέμπη». Πρόκειται για τα παιδιά, επιζώντες του δυστυχήματος, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται τραυματισμένοι στα Νοσοκομεία της Λάρισας.