H Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας βοήθησε την NSA προκειμένου να υποκλαπούν τηλεφωνικές επικοινωνίες Ευρωπαίων πολιτικών, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ

Ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) συνεργάστηκε με την υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, για να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της Δανίας (DR).

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ευρήματα είναι το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής έρευνας του 2015 στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας σχετικά με τον ρόλο της NSA, μετέδωσε ο DR, αναφέροντας εννέα ανώνυμες πηγές με πρόσβαση στην έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία κάλυψε την περίοδο από το 2012 έως το 2014, η NSA χρησιμοποίησε καλώδια πληροφοριών της Δανίας για να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του πρώην ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης, Πέερ Στάινμπρουκ (υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία της Γερμανίας).

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen αρνήθηκε να σχολιάσει στα μέσα ενημέρωσης «εικασίες» σχετικές με ζητήματα πληροφοριών. «Μπορώ γενικότερα να πω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την ίδια στάση με εκείνη που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός το 2013 και το 2014 – η συστηματική τηλεφωνική σύνδεση στενών συμμάχων είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Bramsen στο Reuters.

Στην Ουάσινγκτον, η NSA και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (DNI) αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της Δανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.