Έναν θησαυρό με περισσότερα από 260 χρυσά νομίσματα που ανακάλυψε ένα ζευγάρι κάτω από το πάτωμα της κουζίνας του.

Το ζευγάρι ίσως δεν ανακάλυπτε ποτέ τον θησαυρό, αν δεν αποφάσιζε να ανακαινίσει το πάτωμα. Τα χρυσά νομίσματα όχι απλώς κάλυψαν τα έξοδα των εργασιών, αλλά τους έκαναν και σημαντικά πλουσιότερους, αφού πωλήθηκαν σε δημοπρασία έναντι 859.910 ευρώ.

Η ολόχρυση συλλογή βρέθηκε κάτω από το σπίτι στο Ellerby του East Yorkshire, μέσα σε ένα δοχείο κρυμμένο κάτω από τσιμέντο και επιδαπέδιες σανίδες του 18ου αιώνα.

Τα νομίσματα, που χρονολογούνται από το 1610-1727, ανήκαν στους Fernley-Maisters, μια οικογένεια του Χαλ που ασχολούνταν με το εμπόριο στη Βαλτική. Ο Joseph Fernley και η Sarah Maister παντρεύτηκαν το 1694 και έζησαν στο Ellerby, ενώ ο Joseph πέθανε το 1725, σε ηλικία 76 ετών. Η Σάρα πέθανε σε ηλικία 80 ετών το 1745, χωρίς να αφήνει απογόνους.
Τα νομίσματα, των οποίων η προσωρινή εκτίμηση των 200.000 έως 250.000 λιρών τριπλασιάστηκε μετά την παγκόσμια προβολή της ιστορίας, και πωλήθηκαν σε δεκάδες αγοραστές, από τους Spink & Son στο Μπλούμσμπερι του Λονδίνου.

Ο οίκος δημοπρασιών, εκτίμησε πως η συλλογή ισοδυναμούσε με περίπου 100.000 λίρες σε σημερινά χρήματα, αλλά φυσικά πωλήθηκαν σε πολλαπλάσια τιμή λόγω της ιστορικής τους αξίας. Κατά τον οίκο, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς αγγλικών χρυσών νομισμάτων του 18ου αιώνα που βρέθηκαν ποτέ στη Βρετανία.

Τα χρυσά νομίσματα τράβηξαν το ενδιαφέρον συλλεκτών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ο Gregory Edmund του οίκου Spink & Son χαρακτήρισε τον θησαυρό 120 χρόνια αγγλικής ιστορίας κρυμμένα σε ένα δοχείο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού».

Η ταυτότητα του ζευγαριού που βρήκε τον θησαυρό δεν αποκαλύφθηκε.

Ο κ. Edmund δήλωσε: «Φανταστείτε τη σκηνή: επιλέγετε να ξαναστρώσετε το άνισο πάτωμα της κουζίνας σας, βάζετε ένα τσεκούρι στο τσιμέντο και ακριβώς από κάτω βλέπετε μια μικροσκοπική επιφάνεια χρυσού. Εκείνη τη στιγμή, νομίζετε ότι πρέπει να είναι απλώς ένα κομμάτι ηλεκτρικού καλωδίου, αλλά ανακαλύπτετε ότι είναι ένας χρυσός στρογγυλός δίσκος και κάτω από αυτόν υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι».
Ένα και μόνο νόμισμα από το 1720 έπιασε την υψηλότερη τιμή, αφού πωλήθηκε για 62.400 λίρες, δήλωσε η Spink & Son.
Ο υπεύθυνος της δημοπρασίας κ. Edmund χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια των προσφορών, ηλεκτρισμένη, ιδίως κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας των πιο περιζήτητων νομισμάτων. «Δεν θα ξαναδώ ποτέ μια τέτοια δημοπρασία», εκτίμησε.