Σας αρέσουν οι κοτομπουκιές και οι ψαροκροκέτες; Κακά τα νέα. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι κάποια τρόφιμα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από τα πιάτα μας μέσα σε 100 χρόνια. Ανάμεσά τους και η σοκολάτα καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά δύσκολη την καλλιέργειά του κακαόδεντρου!

Και αυτό για τα γεύματά μας θα είναι όλα… φυτικά μέχρι το 2123, και οι λόγοι θα είναι καθαρά περιβαλλοντολογικοί καθώς οι άνθρωποι στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή.

Ο Robin Fegen, μελλοντολόγος τροφίμων, σχολίασε στην Daily Star: «Το έτος 2123, ένα πλήθος παραγόντων αναμένεται να συμβάλει στην πιθανή εξαφάνιση διαφόρων τροφίμων. Ενώ τα θαλασσινά και οι ψαροκροκέτες μπορεί να λιγοστέψουν λόγω αυστηρότερων κανονισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας των ωκεανών, οι κοτομπουκιές, το μοσχάρι και το χοιρινό θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μειωμένη ζήτηση, καθώς η κοινωνία θα υιοθετεί εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ευημερίας των ζώων.

«Εν τω μεταξύ, το αβοκάντο, μπορεί να γίνει πολύ ακριβό λόγω των καταπονημένων γεωργικών πόρων, μειώνοντας την προσβασιμότητα. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την καλλιέργεια του αβοκάντο – και της σοκολάτας – καθιστώντας τα πιο σπάνια εδέσματα. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι οι αλλαγές σε ό,τι είναι πραγματικά διαθέσιμο, οι τεράστιες βελτιώσεις στην τεχνολογία παραγωγής τροφίμων και οι πιο συνειδητές αποφάσεις ως προς το τι τρώμε, θα αναδιαμορφώσουν τις διατροφικές μας επιλογές καθώς ταξιδεύουμε προς το 2123».
Τα 10 τρόφιμα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Θαλασσινά/ψαροκροκέτες (36%): Σύντομα εναλλακτικές που βασίζονται στα φύκια και προϊόντα που παρασκευάζονται εργαστηριακά θα γίνουν διαθέσιμα. Θα είναι επιλογές που είναι βιώσιμες, ηθικές ως προς την κατανάλωση και φιλικές προς το περιβάλλον.

Κοτομπουκιές (32%): Τα προϊόντα με βάση τη σόγια ή τα μπιζέλια, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, ενδέχεται να καταλάβουν τα ράφια των σουπερμάρκετ, ως επιλογές φιλικές προς τα ζώα και το περιβάλλον.

Μοσχαρίσιο κρέας (30%): Όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή, τα φυτικά μπιφτέκια, οι μανιταρόπιτες και το εργαστηριακό κρέας ίσως να είναι οι εναλλακτικές για το παραδοσιακό μοσχαρίσιο κρέας, μειώνοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος.

Χοιρινό (28%): Αντίστοιχα με το μοσχαρίσιο κρέας, θα δούμε φυτικές ή εργαστηριακές εναλλακτικές για το χοιρινό κρέας. Ενδέχεται να δούμε και την κατανάλωση πρωτεϊνών από έντομα να αυξάνεται, καθώς είναι πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον.

Τόφου (27%): Εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί να αντικαταστήσουν το τόφου, όπως και το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας.

Μέλι (22%): Ο πληθυσμός των μελισσών συνεχίζει να μειώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή μελιού. Επίσης ήδη αρκετοί είναι vegan και δεν τρώνε μέλι. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται να έχουμε μέλι που δεν δημιούργησαν μέλισσες, το οποίο να είναι από φυσικά γλυκαντικά όπως η αγαύη.

Αβοκάντο (20%): Αν και κάποτε θεωρούνταν αναντικατάστατο, το κόστος παραγωγής αλλά και το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να μην υπάρχουν και να αντικατασταθούν από άλλα λαχανικά.

Ρεβίθια (16%): Τα υποκατάστατα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια μπορούν να προσφέρουν παρόμοια θρεπτικά οφέλη.

Σοκολάτα (11%): Το υποκατάστατο του κακάο μπορεί να προσφέρει την ίδια γλυκιά γεύση στη σοκολάτα αλλά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα κακαόδεντρα. Η σοκολάτα έχει αγαπηθεί σε όλο τον πλανήτη οπότε μία εναλλακτική του μέλλοντος θα είναι τα γενετικά τροποποιημένα κακαόδεντρα που είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν. .