Ολοένα και πληθαίνουν οι διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίζονται στον τόπο μας. Ο λόγος της αυξημένης αυτής κινητικότητας που βγάζει τη χώρα από την κινηματογραφική και τηλεοπτική «ναφθαλίνη», δεν σχετίζεται μόνο με τις εγχώριες φυσικές ομορφιές και τη βελτίωση των υποδομών που απαιτούν τόσο μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές.

Κατά κύριο λόγο σχετίζεται με το νέο και πιο ευνοϊκό σε σχέση με το παρελθόν νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τη χώρα πιο «φιλική» ως προς τις ξένες παραγωγές, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες παραγωγής αλλά και λιγότερα μπλεξίματα με τη «δαιδαλώδη» ελληνική γραφειοκρατία. Επί της ουσίας πρόκειται για μία πολιτική επιλογή στην κατεύθυνση της οποίας κινούνται τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθιστώντας έτσι τη χώρα πόλο έλξης για μεγάλες παραγωγές

Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές από κοντά αναφέρουν πως η κινητικότητα αυτή δεν είναι συγκυριακή, αλλά μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας οικονομικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη. Από τη «δωρεάν» προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, μέχρι την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, ακόμη και στις κατά τόπους περιοχές που πραγματοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί γυρίσματα.

Με αφορμή το «Μπέκετ» που προβάλλεται αυτή την περίοδο στο Netflix, αλλά και το “Man of God” που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγο καιρό στα σινεμά και αφηγείται τον βίο και τις δοκιμασίες του Αγίου Νεκταρίου, πάμε να δούμε ποιες ταινίες εμπιστεύτηκαν τη χώρα μας για να κάνουν εδώ τα γυρίσματά τους.

Η Ελενα Φεράντε «ταξιδεύει» στις Σπέτσες

Στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού βρέθηκαν η Ντακότα Τζόνσον (Dakota Johnson) και η Ολίβια Κόλμαν (Olivia Colman) για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας “The Lost Daughter”. Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Έλενας Φεράντε, ενώ την επιμέλεια του σεναρίου και τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει η Μάγκι Τζιλενχάαλ (Maggie Gyllenhaal), η οποία βραβεύτηκε για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Βενετίας,

 Σύμφωνα με την περίληψη του βιβλίου, η Λήδα, καθηγήτρια πανεπιστηµίου, χωρισµένη εδώ και καιρό, είναι αφοσιωµένη εξ ολοκλήρου στις κόρες της και στη δουλειά της. Όταν όµως τα δυο κορίτσια φεύγουν για να ζήσουν µε τον πατέρα τους στον Καναδά, η Λήδα, αντί να στενοχωρηθεί, νιώθει ξαφνικά ελεύθερη. Η ζωή της τώρα φαντάζει πιο εύκολη. Αποφασίζει να πάει διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Nότιας Ιταλίας. Μετά τις πρώτες ξέγνοιαστες µέρες, η συνάντηση µε τα µέλη µιας «θορυβώδους» οικογένειας από τη Νάπολη θα φέρει στην επιφάνεια µνήµες των δύσκολων αποφάσεων και των συνεπειών τους για την ίδια και την οικογένειά της.

Μέσα από αυτή την ιστορία, η Φεράντε καταδύεται στα βάθη της µητρότητας, στα βάθη της γυναικείας φύσης, µε αυτή την ειλικρινή, ατόφια γλώσσα της που κατέκτησε εκατοµµύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσµο. «Έχουμε περάσει πολύ χρόνο μέσα σε ένα ανδρικό κλουβί. Και τώρα που καταρρέει, η καλλιτεχνική άποψη μίας γυναίκας πρέπει να είναι απόλυτα αυτόνομη. Δεν ήθελα να βάλω εμπόδια, ειδικά όταν έχει εμπνευστεί από γυναίκες» αναφέρει η συγγραφέας, η οποία αποφάσισε να μην αναμιχθεί στην ταινία, η οποία ήταν αρχικά να γυριστεί στο Νιου Τζέρσι και όχι στις Σπέτσες

Το cast συμπληρώνουν o Peter Sarsgaard (σύζυγος της Μάγκι Τζιλενχάαλ), η Jessie Buckley και ο Paul Mescal, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από τη σειρά «Normal People». Παράλληλα, συμμετέχουν και δύο Έλληνες ηθοποιοί, ο Νίκος Πουρσανίδης και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, οι οποίοι δεν κάνουν ένα απλό πέρασμα, αλλά έχουν ενεργό ρόλο στο έργο. To βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά, σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση, από τις εκδόσεις Πατάκης.

Η ταινία της Disney για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Η συνδρομητική υπηρεσία Disney + ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2019 ότι ετοιμάζει μία βιογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούμπο και με τίτλο «Greek Freak». Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο παρατσούκλι του σπουδαίου μπασκετμπολίστα και θα επικεντρώνεται στα παιδικά χρόνια του Aντετοκούνμπο, τις δυσκολίες που πέρασε και την πορεία της καριέρας του, πρώτα στην Ελλάδα και τώρα στο ΝΒΑ.

Τα γυρίσματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στα Σεπόλια, Μοναστηράκι, Ζωγράφου, αλλά και σε άλλες περιοχές που μεγάλωσε ο αθλητής του μπάσκετ, ξεκίνησαν αμέσως μετά το Πάσχα και ολοκληρώθηκαν προς τα τέλη Ιουνίου. Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές που έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, με ύψος δαπάνης που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Uche Agada ενσαρκώνει το Γιάννη Αντετοκούνμπο, στον πρώτο ρόλο της καριέρας του, ενώ θα δούμε την ηθοποιό Yetide Badaki, η οποία υποδύεται τη μητέρα του Vera και τον Dayo Okeniyi που παίζει τον πολυαγαπημένο πατέρα του αθλητή, Charles. Στην παραγωγή του «Greek Freak» συμμετέχει και ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο, όπως και ο Bernie Goldman, παραγωγός της ταινίας «300». Το σενάριο έχει αναλάβει ο Arash Amel και τη σκηνοθεσία ο Akin Omotoso. Πρεμιέρα θα κάνει το 2022.

Μετά τον Μπαντέρας, έρχονται οι «The Expendables» στη Θεσσαλονίκη

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Αντόνιο Μπαντέρας (Antonio Banderas) βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα της ταινίας “Τhe Enforcer”. Αμερικάνικες πινακίδες, ταξί, σημαίες, μέχρι και ζωντανοί φοίνικες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ, σύμφωνα με το flix.gr, υποδύεται έναν μπράβο (ή και εκτελεστή) που είναι εδώ και χρόνια το δεξί χέρι μιας επικίνδυνης γυναίκας του υπόκοσμου. Οταν θα ανακαλύψει ότι το αφεντικό του έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο πεδίο του ηλεκτρονικού sex trafficking κι ότι ανάμεσα στα υποψήφια θύματά της είναι ένα νεαρό κορίτσι που το έχει σκάσει από το σπίτι του, ο ήρωας θα διακινδυνεύσει τα πάντα για να το προστατεύσει. Και όχι μόνο θα έρθει σε σύγκρουση με το αφεντικό του, αλλά και ολόκληρη τη φονική εγκληματική οργάνωση την οποία βοήθησε ο ίδιος να χτιστεί.

Στην ταινία συμμετέχει και η σταρ του κινηματογράφου Κέιτ Μπόσγουορθ, όπως και ο Αμερικανός ράπερ 2 Chainz. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Γ. Πίτερ Ιλιφ σεναριογράφο του πρωτότυπου «Point Break» ή του «Patriot Games».

Μπορεί ο Αντόνιο Μπαντέρας να έφυγε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά έρχονται ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Τζέισον Στέιθαμ και η Μέγκαν Φοξ για τα γυρίσματα της τέταρτης ταινίας «The Expendables». Εκτός απρόοπτου, τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ η κυκλοφορία της αναμένεται για το 2024

Το στοίχημα του Netflix με το «Knives Out 2»

Περισσότερα από 450 εκατομμύρια δολάρια πλήρωσε το Νετφλιξ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των δύο σίκουελ της ταινίας μυστηρίου «Knives Out» (Στα Μαχαίρια). Ο Ντάνιελ Γκρεγκ επιστρέφει ως ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ, ενώ τη σκηνοθεσία και το σενάριο έχει αναλάβει ξανά ο Ράιαν Τζόνσον. Το υπόλοιπο καστ συμπληρώνουν ο Ντέιβ Μπαουτίστα, ο Εντουαρντ Νόρτόν η Τζανέλ Μονέ, η Κάθριν Χαν, ο Λέσλι Όντομ Τζούνιορ, η Κέιτ Χάντσον, η Μάντελιν Κλάιν και η Τζέσικα Χέργουικ.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από τις Σπέτσες, όπου έγιναν οι περισσότερες σκηνές και συνεχίστηκαν στο Πόρτο Χέλι, αλλά και σε αλλά παραθαλάσσια μέρη της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το streaming του «Knives Out 2», που θα προβληθεί του χρόνου, αναμένεται να είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα που έχουν υπάρξει στην ιστορία της συγκεκριμένης μεθόδου διανομής ταινιών. Τόσο το «Variety» όσο και το «Deadline Hollywood» έχουν αναφερθεί σε μία από τις πιο σπουδαίες και ακριβές συμφωνίες streaming ταινιών που έχουν συναφθεί ποτέ.

«Ευχαριστώ όλους τους υπέροχους υπομονετικούς ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα που μας επέτρεψαν να κάνουμε ένα φονικό στις ήρεμες ακτές τους» είχε γράψει ο σκηνοθέτης Ράιαν Τζόνσον στα social media. Με έναν προϋπολογισμό κοντά στα 40 εκατομμύρια, τα «Μαχαίρια» έφεραν πίσω περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια στο box office, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του 2019. 

Για τη διαμονή του Ντάνιελ Κρεγκ είχε κλειστεί μια υπερπολυτελή βίλα της περιοχής, η οποία βρίσκεται μέσα σε μια έκταση 20 στρεμμάτων. Μάλιστα ειδικά για τον βραβευμένο ηθοποιό κατασκευάστηκε γήπεδο τένις αλλά και γυμναστήριο, αφού ήταν μέσα στις απαιτήσεις του.

Ένα ακόμα στοιχείο είναι το γεγονός ότι για τις ανάγκες των γυρισμάτων είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο Χέλι, ένα υπερπολυτελές σκάφος, στο οποίο γυρίστηκαν εκεί αρκετές σκηνές. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ένα δεύτερο, το οποίο ήταν ομοίωμα του πρώτου και σύμφωνα με το σενάριο θα το δούμε ν’ ανατινάζεται πολύ εντυπωσιακά. 

Καραμίχος και Πυρπασόπουλος στο «Crimes of the Future»

Μετά τον λαμπερό Αντόνιο Μπαντέρας και τα περιπετειώδη γυρίσματα της ταινίας «The Enforcer» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον Ντάνιελ Kρεγκ σε Σπέτσες και Πόρτο Χέλι, τη σκυτάλη πήρε ο διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ντέϊβιντ Κρόνεμπεργκ (DavidCronenberg), ο οποίος ήρθε στις αρχές Αυγούστου στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας.

Το «Crimes of the Future» είναι ένα τολμηρό πρωτότυπο σενάριο από το μυαλό του διάσημου δημιουργού Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, του οποίου, τελευταίο πρωτότυπο σενάριο ήταν το «eXistenZ» το 1999. Η ταινία μας δίνει μια γεύση ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, όπου ο άνθρωπος μαθαίνει να προσαρμόζεται στο συνθετικό περιβάλλον του. Αυτή η συνθήκη, ωθεί τους ανθρώπους πέρα από τη φυσική τους εξέλιξη, σε μια μεταμόρφωση, αλλάζοντας τη βιολογική τους σύνθεση.

Έτσι, ενώ μερικοί αποδέχονται τις απεριόριστες δυνατότητες αυτού του νέου αντιδραστικού μετα-ανθρωπισμού, άλλοι προσπαθούν συνεχώς να τον καταστείλουν. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτόν τον περίτεχνα υφασμένο κόσμο του Κρόνενμπεργκ, που σηματοδοτεί την επιστροφή του εμβληματικού σκηνοθέτη στο sci-fi, το «Σύνδρομο Επιταχυμένης Εξέλιξης» (Accelerated Evolution Syndrome) εξαπλώνεται γρήγορα.

Στο καστ συμμετέχουν πασίγνωστοι ηθοποιοί, όπως ο Βίγκο Μόρτενσεν, η Λεά Σεϊντού και η Κρίστεν Στιούαρτ. Μαζί τους και οι Έλληνες Γιώργος Καραμίχος και Γιώργος Πυρπασόπουλος. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα γυριστεί και στην Κινηματογραφική Λέσχη «Ίριδα», στη στοά Ανατολής της οδού Αριστείδου και στο λιμάνι του Πειραιά. 

«Παρασυρόμαστε σε έναν κόσμο που δεν μοιάζει με αυτόν ή με οποιονδήποτε άλλο, και όμως είναι ένας κόσμος που τον αισθάνεσαι περίεργα οικείο, άμεσο και αρκετά πειστικό. Ανυπομονώ να δω που θα καταλήξουμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Βίγκο Μόρτενσεν για τη νέα του ταινία.

Το «Γάμος αλά Ελληνικά 3» στην Αττική

Τον Δεκέμβριο του 2019 και κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο περιοδικό «Closer Weekly», η Νία Βαρντάλος αποκάλυψε ότι σκεφτόταν τη δημιουργία μιας τρίτης ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά», χωρίς να δώσει όμως κάποια επιπλέον πληροφορία. Δυο χρόνια μετά, η ίδια επιβεβαίωσε την είδηση μέσα από ένα βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram.

Η ταινία ήταν προγραμματισμένη να γυριστεί αυτή την περίοδο, ωστόσο η ημερομηνία μετακινήθηκε για αργότερα. Με γυρίσματα στην Αττική και παραγωγούς τη Ρίτα Ουίλσον και τον Τομ Χανκς, η ταινία θα χτυπήσει κλακέτα σε λίγους μήνες.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη ταινία αμερικανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία του Τζόελ Ζούικ «Γάμος αλά Ελληνικά» κυκλοφόρησε στις αίθουσες του εξωτερικού στις 19 Απριλίου του 2002 και στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουλίου του 2002. Το ανεξάρτητο φιλμ έλαβε θετικές κριτικές και γνώρισε μεγάλη επιτυχία μετά την περιορισμένη διανομή του.

Και η Ευρώπη ψηφίζει Ελλάδα

Ο Σουηδός δημιουργός Ρούμπεν Έστλουντ (Ruben Östlund), ο οποίος δικαιωματικά απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα το 2017 για την ταινία του «Το Τετράγωνο», επέλεξε τη Χιλιαδού της Έβοιας για «Το Τρίγωνο της Θλίψης». Η ιστορία δανείζεται τον τίτλο της από τον όρο που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρούργοι όταν θέλουν να περιγράψουν τις ρυτίδες που σχηματίζονται ανάμεσα στο μέτωπο και τα φρύδια. Είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις της γήρανσης και ένα από τα ζητήματα που οδηγούν σε υπαρξιακή οδύνη τους ήρωες της ταινίας.

Με πρωταγωνιστή τον Γούντι Χάρελσον, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη θαλαμηγό Christina O, που κάποτε άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σε λίγες ημέρες.

Το γαλλικό «Les Cyclades», σε σκηνοθεσία Marc Fitoussi, παρακολουθεί τη ζωή μιας διαζευγμένης γυναίκας και της φίλης της -την οποία αρχικά θα υποδυόταν η Ιζαμπέλ Ιπέρ- που ακολουθεί τους θαλάσσιους παφλασμούς του Απέραντου Γαλάζιου στην Αμοργό για να βρει νέο νόημα στη ζωή της. Η ταινία αναμένεται να είναι μία ωδή στη φυσική ομορφιά και το μοναδικό φως των Κυκλαδίτικων νησιών.

Άλλη μια ευρωπαϊκή παραγωγή γυρίστηκε στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο και θα κάνει πρεμιέρα μέχρι το τέλος του 2021. Το «Mediterraneo» είναι η αληθινή ιστορία του Oscar Camps, ενός Ισπανού που τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ισπανός Marcel Barrena, ενώ πρωταγωνιστούν οι Eduard Fernández, Dani Rovira Γιώτα Φεστα, Γιώργος Νιάρος, Βασίλης Μπισμπίκης, Στάθης Σταμουλακάτος και Δρόσος Σκώτης.

Την περιοχή της Μαλακάσας επέλεξαν οι παραγωγοί της ισπανικής ταινίας «Εγγονός» για να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα με πρωταγωνίστρια τη μούσα του Αλμοδόβαρ Carmen Machi. Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι μια 66χρονη γυναίκα, η οποία έχει μόλις συνταξιοδοτηθεί και ψάχνει απεγνωσμένα να βρει καινούργιο νόημα στη ζωή της. Έτσι, λοιπόν, εργάζεται εθελοντικά σε έναν καταυλισμό προσφύγων, που γνωρίζει και αποφασίζει να υιοθετήσει ένα νεαρό προσφυγόπουλο, με το οποίο ωστόσο την χωρίζουν έντονες πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές.

Του χρόνου, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και σκηνοθέτης Φερνάντο Τρουέμπα έρχεται στη χώρα μας για να γυρίσει ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Xαβιέρ Κάμαρα. Η ιστορία θα είναι φόρος τιμής στην ταινία «Φεντόρα», που γυρίστηκε και εκείνη στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Την ίδια ώρα, ο διάσημος πράκτορας Jack Ryan, τον οποίο υποδύεται ο Τζον Κρασίνσκι (John Krasinski), «προσγειώθηκε» στην ελληνική πρωτεύουσα για τις ανάγκες των γυρισμάτων μερικών επεισοδίων της τρίτης σεζόν. Η σειρά των Carlton Cuse και Graham Roland έκανε πρεμιέρα στις 31 Αυγούστου 2018, στο Amazon Prime Video. Η δεύτερη σεζόν προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η Amazon ανανέωσε επισήμως την σειρά για τρίτη σεζόν.

Στον νέο κύκλο, ο Jack Ryan κατηγορείται για εμπλοκή σε μια μεγαλύτερη συνωμοσία. Ενώ τον καταζητούν η CIA και μια παγκόσμια φατρία απατεώνων που αποκάλυψε, αναγκάζεται να κρυφτεί, να διασχίσει την Ευρώπη και να αποτρέψει μια τεράστια παγκόσμια διαμάχη. Μέχρι στιγμής, η σειρά έχει γυριστεί σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων, Ηνωμένο Βασίλειο, Κολομβία, Ρωσία, Καναδάς, Μαρόκο, ΗΠΑ και Ελλάδα.