Στον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για τη Λευκορωσία και σε αυστηρές κυρώσεις προχωρά η Ε.Ε., όπως αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες αυτό το διήμερο (24-25/05), στον απόηχο της έκτακτης προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και της κράτησης του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη, τη Δευτέρα (24/05), του περιστατικού με το αεροπλάνο της Ryanair στη Λευκορωσία από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατά τη Σύνοδο Κορυφής και αποφασίστηκε η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη χώρα, μεταξύ των οποίων και ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου στα λευκορωσικά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των δημοσιευμένων συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αναφέρεται πως απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για τη Λευκορωσία, αλλά και η αποτροπή της πρόσβασης των πτήσεων στους προκειμένους αερολιμένες.

Ακόμα, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση τόσο του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του, Σοφία Σαφέγκα, η οποία είναι Ρωσίδα υπήκοος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος συνελήφθη αφότου το αεροσκάφος της Ryanair, το οποίο εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ την Κυριακή (23/05).

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες άποφάσισαν να ζητήσουν τη διερεύνηση του περιστατικού από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ επίκεινται και κυρώσεις σε Λευκορώσους αξιωματούχους, καταρτίζοντας σχετικές λίστες προσώπων και φορέων.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τη Δευτέρα (24/05), ο Ρομάν Προτάσεβιτς παραδέχθηκε πως ούτε προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει και ομολόγησε πως οργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία.

Χαρακτηριστικά, ο δημοσιογράφος ανέφερε: «Τώρα βρίσκομαι στο νούμερο ένα κέντρο κράτησης στο Μινσκ. Μπορώ να δηλώσω ότι δεν έχω προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς μου ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου».

Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε πως η συμπεριφορά των λευκορωσικών Αρχών απέναντί του «είναι όσο το δυνατόν πιο σωστή και σύμφωνη με τον νόμο».