Μια 31χρονη που κληρονόμησε 25 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία, σχεδιάζει να τα χαρίσει σε οργανώσεις και ιδρύματα με τη βοήθεια ανθρώπων που επιλέγονται τυχαία και οι οποίοι θα αποφασίσουν πού θα πάνε τα χρήματα.

Η Μαρλένε Ενγκελχορν, μια αυστρογερμανίδα ακτιβίστρια που συνδιοργάνωσε την εκστρατεία Taxmenow για την καταπολέμηση της ανισότητας διανομής του πλούτου, δήλωσε ότι η κληρονομιά της θα είναι στη διάθεση του «Καλού Συμβουλίου για την αναδιανομή», που θα αποτελείται από 50 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Οι προσκλήσεις για υποβολή αίτησης συμμετοχής στάλθηκαν αυτή την εβδομάδα σε 10.000 τυχαία επιλεγμένες διευθύνσεις. Οι αιτούντες θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο και από αυτούς θα επιλεχθούν 50 άτομα από ένα ερευνητικό ινστιτούτο που θα χρησιμοποιήσει στατιστικές μεθόδους για να καταλήξει σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του αυστριακού πληθυσμού. Η Ενγκελχορν δήλωσε ότι δεν θα έχει λόγο στον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα χρήματα.

Το συμβούλιο θα είναι ελεύθερο να δωρίσει ολόκληρο το ποσό σε ένα ίδρυμα ή σε πολλά, είτε στην Αυστρία είτε στο εξωτερικό. Οι μόνοι όροι είναι ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτεί δραστηριότητες που είναι «αντισυνταγματικές, εχθρικές ή απάνθρωπες». Δεν μπορεί να δοθεί σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή σε οποιοδήποτε έργο που αντιτίθεται στον σκοπό της αναδιανομής του πλούτου.

Το συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει στο Σάλτσμπουργκ κατά τη διάρκεια έξι Σαββατοκύριακων. Ειδικοί θα είναι διαθέσιμοι για να παρέχουν συμβουλές στα μέλη. «Κληρονόμησα μια περιουσία και συνεπώς εξουσία, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι’ αυτήν. Και το κράτος δεν θέλει καν να τη φορολογήσει», δήλωσε η Ενγκελχορν.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, πολλοί άνθρωποι με πλήρη απασχόληση αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία τους. «Το θεωρώ αποτυχία των πολιτικών ιθυνόντων. Δεν είναι η κληρονομιά που πρέπει να διασφαλίζει ότι θα τα πάω καλά στη ζωή μου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλω στην κοινωνία και το γεγονός ότι φροντίζουμε ο ένας τον άλλον στην κοινωνία. Αλλά αν η γέννησή μου είναι ο αποφασιστικός παράγοντας, τότε κάτι δεν πάει καλά. Γιατί δεν είμαστε μια κοινωνία που ορίζει τους ανθρώπους με βάση τη γέννηση, αλλά μια δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως σημειώνουν οι Times.

Η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008 και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη δεύτερη υψηλότερη συγκέντρωση πλούτου στην ΕΕ, με το πλουσιότερο 5% του πληθυσμού να κατέχει περισσότερο από τον μισό πλούτο της χώρας. Αυτό βλάπτει την κοινωνική συνοχή, την πολιτική και τη σύνθεση των μέσων ενημέρωσης, είπε η ίδια. «Η δυσανάλογα μεγάλη επιρροή λίγων πλουσίων θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία», τόνισε.

Η Ενγκελχορν είναι απόγονος του Φρίντριχ Ενγκελχορν, ιδρυτή του γερμανικού χημικού κολοσσού BASF. Η κληρονομιά προήλθε από τη γιαγιά της, Τράουντλ Ενγκελχορν, η οποία έκανε περιουσία από την πώληση της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Mannheim τη δεκαετία του 1990. Αυτό κατέστησε τους Ενγκελχορν μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου.

Πηγή: Protagon.gr