Ένα βήμα πίσω στην προσπάθεια συμφιλίωσής της με τους Αβορίγινες έκανε η Αυστραλία, καθώς απέρριψε τη συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε για τους ιθαγενείς στην Αυστραλία, η πρόταση απορρίφθηκε, με το «Όχι» να συγκεντρώνει ποσοστό 57,35% και το «Ναι» 42,65% (με καταμετρημένο το 45% των ψήφων).

Οι Αυστραλοί έπρεπε να απαντήσουν «Ναι» ή «Όχι» αν συμφωνούν με την πρόταση αναγνώρισης των Αβοριγίνων και των ιθαγενών της Νήσου Τόρες Στρέιτ μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού συμβουλευτικού σώματος για αυτούς, της «Φωνής του Κοινοβουλίου».

Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας αποτελούν το 3,8% του πληθυσμού (26 εκατομμύρια) της χώρας, όπου κατοικούν εδώ και περίπου 60.000 χρόνια, ωστόσο δεν αναφέρονται πουθενά στο Σύνταγμα και, σε κοινωνικοοικονομικούς όρους, είναι οι λιγότερο προνομιούχοι πολίτες.

«Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ελπίζαμε», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, για τον οποίο το «Όχι» θεωρείται πολιτική ήττα. «Αύριο θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν νέο δρόμο για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», πρόσθεσε

«Είμαι απογοητευμένος», είπε ο ηγέτης των ιθαγενών, Τόμας Μέγιο, που έκανε εκστρατεία υπέρ του «Ναι». «Χρειαζόμαστε μια Φωνή. Χρειαζόμαστε αυτή τη δομική αλλαγή», είπε.

Πολλοί ιθαγενείς τάσσονταν υπέρ της αλλαγής, όμως ορισμένοι έλεγαν ότι δεν θα οδηγήσει σε πρακτικά, θετικά αποτελέσματα για τη ζωή τους.

Για να περάσει μια πρόταση μέσω δημοψηφίσματος στην Αυστραλία, θα πρέπει τουλάχιστον οι τέσσερις από τις έξι πολιτείες να την υπερψηφίσουν και ταυτόχρονα να συγκεντρώσει τη θετική ψήφο του 50% των Αυστραλών σε πανεθνικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ