Λήξη συναγερμού στην Αυστραλία όπου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης «βρήκαν κυριολεκτικά τη βελόνα στα άχυρα», δήλωσαν οι αρχές στη Δυτική Αυστραλία.

Η κάψουλα είναι περίπου στο μέγεθος ενός μπιζελιού και περιέχει μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού καισίου-137, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε όποιον έρθει σε επαφή με αυτό. Μεταξύ άλλων προκαλεί δερματικές βλάβες, εγκαύματα ή και εξασθένηση του οργανισμού λόγω ακτινοβολίας.

Όταν έγινε γνωστό ότι χάθηκε η ραδιενεργή κάψουλα, οι αρχές ξεκίνησαν μεγάλη έρευνα κατά μήκος μίας διαδρομής 1.400 χιλιομέτρων. Η έκταση των περιοχών που απλώθηκαν οι έρευνες ήταν τεράστια, και ισοδυναμεί περίπου με την οδική απόσταση από τον John O’Groats στη Σκωτία έως το Land’s End στην Κορνουάλη ή από την Ουάσιγκτον μέχρι το Ορλάντο της Φλόριντα, εξηγεί το BBC.

Για τον εντοπισμό της χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός, όπως ανιχνευτές ακτινοβολίας.

Ανακοινώνοντας την Τετάρτη ότι οι έρευνες απέδωσαν, οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έκαναν λόγο για «ομαδική εργασία μεταξύ των υπηρεσιών μπροστά σε φαινομενικά ανυπέρβλητες πιθανότητες».

Η ασημένια κάψουλα έχει διάμετρο 6 χιλιοστών και μήκος 8 χιλιοστών, και είναι μέρος ενός μετρητή πυκνότητας, συσκευής πολύ συνηθισμένης στη βιομηχανία εξόρυξης. Χρησιμοποιούνταν στο ορυχείο Gudai-Darri του Rio Tinto στην απομακρυσμένη περιοχή Kimberley.

Ο μετρητής μεταφέρθηκε από μια εταιρεία υπεργολαβίας, η οποία τον παρέλαβε από την τοποθεσία του ορυχείου στις 12 Ιανουαρίου για να το μεταφέρει σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης στα βορειοανατολικά προάστια του Περθ. Όταν αποσυσκευάστηκε για επιθεώρηση στις 25 Ιανουαρίου, ο μετρητής βρέθηκε σπασμένο και η ραδιενεργή κάψουλα είχε εξαφανιστεί. Ένα από τα τέσσερα μπουλόνια και βίδες στερέωσης έλειπαν επίσης.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι κραδασμοί κατά τη μεταφορά μπορεί να προκάλεσαν τη χαλάρωση των μπουλονιών, αφήνοντας περιθώριο στην κάψουλα να πέσει μέσα από κενά στο περίβλημα και στο φορτηγό.

Ο μεταλλευτικός κολοσσός Rio Tinto, στον οποίο ανήκει, ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν και δεσμεύθηκε να διεξάγει έρευνα για το τι είχε συμβεί.

naftemporiki.gr