H ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Καμπέρα της Αυστραλίας θα αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων παράνομων ναρκωτικών, όπως οι ηρωίνη, κοκαΐνη, MDMA και μεθαμφεταμίνη.

Πρόκειται δε, για την πρώτη αρχή στη χώρα που προχωρά σε κάτι τέτοιο. Η αρμόδια ομοσπονδιακή υπουργός για θέματα Υγείας, Rachel Stephen-Smith, επεσήμανε σήμερα ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι ισχύοντες νόμοι δεν λειτουργούν.

Σύμφωνα με τους νέους νόμους, όποιος εντοπιστεί με ποσότητα ναρκωτικών που εμπίπτει στο όριο, θα τιμωρείται μόνο με πρόστιμο και δεν θα κατηγορείται για ποινικό αδίκημα.

«Γνωρίζουμε από έρευνα και στοιχεία σε όλο τον κόσμο ότι η ποινικοποίηση των χρηστών ναρκωτικών δεν μειώνει τη χρήση ναρκωτικών και ότι η αντιμετώπιση του εθισμού στα ναρκωτικά ως θέμα υγείας βελτιώνει τα αποτελέσματα για όλους στην κοινότητα», ανέφερε σχετική δήλωση.

Η ACT αποποινικοποίησε την κάνναβη το 2020, με την Stephen-Smith να λέει ότι η τοπική κυβέρνηση ηγείται της Αυστραλίας με την προοδευτική προσέγγισή της στη μείωση της βλάβης που προκαλούν τα παράνομα ναρκωτικά.

Ωστόσο, ο Jeremy Hanson, ο αναπληρωτής ηγέτης των Φιλελευθέρων, του κόμματος της αντιπολίτευσης σε όλη την επικράτεια, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν «την κοινωνία πιο επικίνδυνη», απηχώντας τις απόψεις ανώτερων αστυνομικών.

Ο επίτροπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αυστραλίας, Reece Kershaw, της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την αστυνόμευση της επικράτειας, ανέφερε στη Γερουσία τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ACT να γίνει κόμβος για τον «ναρκοτουρισμό».

«Έχετε επίσης να ελέγξετε και τις πτυχές της οδήγησης, της ασφάλειας στην κοινότητα, της δυστυχίας που προκαλεί», είπε ο Kershaw.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα σημαίνουν ότι το οργανωμένο έγκλημα θα θέλει να στοχεύσει ιδιαίτερα αυτήν την κοινότητα επειδή μπορούν να μεταφέρουν το προϊόν τους πολύ εύκολα.

»Η απόφαση αυτή θα δυσχεράνει την καταπολέμηση της αύξησης χρήσης κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης. Δεν είναι ψυχαγωγικά ναρκωτικά» επισήμανε.

Το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση προτάθηκε από τον Michael Pettersson, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση ως μέρος ενός συνασπισμού Εργατικών-Πράσινων.

Ο Pettersson ήταν αυτός που είχε εισάγει το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Το ευρύτερο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα γίνει νόμος.

Το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων θα καλύπτει 10 ουσίες, με τις επιτρεπόμενες ποσότητες για κάθε ουσία να ποικίλλουν.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε σε κοινοβουλευτική διαβούλευση, η οποία έκανε 18 συστάσεις. Η κυβέρνηση έδωσε την απάντησή της στην έρευνα σήμερα, αποδεχόμενη οκτώ από τις συστάσεις ενώ συμφώνησε επί της αρχής σε άλλες οκτώ και επισήμανε μία.

Στην απάντησή της, η κυβέρνηση είπε ότι θα μειώσει επίσης τη μέγιστη ποινή φυλάκισης για αδικήματα κατοχής και προσωπικής χρήσης για όλα τα παράνομα ναρκωτικά και θα δεσμευθεί να επανεξετάσει τις αλλαγές μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του νόμου.

Θα απαριθμεί επίσης τα φάρμακα που καλύπτονται από τη μεταρρύθμιση σε κανονισμούς και όχι νομοθετικά, έτσι ώστε «να μπορεί να τροποποιηθεί ευκολότερα στο μέλλον.

Με πληροφορίες του Guardian