Η τουρκική και η ελληνική κουζίνα έχουν επηρεαστεί η μία από την άλλη κατά τη διάρκεια της ιστορίας και διαθέτουν πλέον πολλά παρόμοια πιάτα και γεύσεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξεσπά ‘καυγάς’ σε ποιο λαό ανήκει το κάθε φαγητό, γλυκό ή ρόφημα.

Οι πολιτιστικές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα εμφανείς ειδικά στα παραδοσιακά πιάτα, τα οποία αν και μαγειρεύονται διαφορετικά στις δύο χώρες, το όνομα, τα υλικά και το αποτέλεσμα της γεύσης είναι σχεδόν όμοια.

Ιδού ορισμένα από τα κοινά ελληνικά και τουρκικά πιάτα, γλυκά και ποτά, την «κυριότητα» των οποίων διεκδικούν και Ελλάδα και Τουρκία, έτσι όπως τα συγκέντρωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τον ‘καυγά’ για το κοκορέτσι και την κατάταξη της ελληνικής κουζίνας στην 3η θέση παγκοσμίως από τον κατάλογο του Taste Atlas


Τα κοινά φαγητά Ελλάδας – Τουρκίας

Καλαμαράκια
Τζατζίκι
Ντολμαδάκια
Φάβα
Σπανακόπιτα
Μπαρμπούνια
Μύδια
Μουσακάς
Παπουτσάκια
Γκιουβέτσι
Γύρος – Ντονέρ
Φακές
Σουβλάκι
Φασόλια
Στιφάδο – Γιαχνί
Γεμιστά
Μπάμιες
Κεφτέδες
Κοκορέτσι

Τα κοινά μας γλυκά

Μπακλαβάς
Χαλβάς
Κουραμπιέδες
Λουκουμάδες
Κανταΐφι
Λουκούμια

Τα ποτά

Καφές
Ούζο – Ρακί