Αντί για έτοιμα σνακ και αρτοσκευάσματα με πολλές θερμίδες, προτιμήστε μερικά φρέσκα φρούτα που μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη φυτικών ινών, να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Κάθε πρόγραμμα διατροφής είναι διαφορετικό. Αν, όμως, προσπαθείτε να χάσετε βάρος, υπάρχει μια κατηγορία τροφών που είναι σημαντικό να έχετε στο διαιτολόγιό σας: τα φρούτα.

Η ποσότητα που είναι κατάλληλη για το κάθε άτομο μπορεί να διαφέρει (ανάλογα με τις ανάγκες και καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης ή συγκεκριμένες δίαιτες που ακολουθούμε), αλλά το γεγονός παραμένει: Τα φρούτα είναι μια υγιεινή και νόστιμη προσθήκη στη διατροφή μας αν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

«Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μια σημαντική πτυχή είναι να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε – αυτό είναι ένα τεράστιο μέρος της βιώσιμης, υγιούς απώλειας βάρους», εξηγεί στην ιστοσελίδα Everyday Health η Martha Lawder, πιστοποιημένη διαιτολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

«Τα φρούτα μπορούν να σας δώσουν αυτή την πληρότητα λόγω των φυτικών ινών, αλλά είναι και νόστιμα. Αυτό τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή».

3 φρούτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

1. Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Αν σας αρέσει να αντικαθιστάτε ένα γλυκό από ένα μήλο, τότε βρίσκεστε σε πολύ καλό δρόμο. Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και παράλληλα χαμηλά σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά μια σοφή διατροφική επιλογή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

«Τα τρόφιμα με αυξημένες φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης και να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα», εξηγεί η διαιτολόγος Kristen Smith.

2. Καταναλώστε πορτοκάλια (ως φρούτο και όχι ως χυμό)

Τα πορτοκάλια μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τον στόχο της απώλειας βάρους, όμως πρέπει να καταναλώνονται ως φρούτα και όχι ως χυμός. «Αποφύγετε τον χυμό πορτοκαλιού και αντί για αυτό, φάτε ένα ολόκληρο ή κομμένο πορτοκάλι», συνιστά η Smith. Ολόκληρο το φρούτο περιέχει πρόσθετες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στον κορεσμό.

«Επίσης, τα πορτοκάλια είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθά τον οργανισμό σας να παράγει κολλαγόνο και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου».

3. Τα αβοκάντο έχουν καλά λιπαρά και συμβάλλουν στον κορεσμό

Τέλος, μην ξεχάσετε να ρίξετε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ και μερικά αβοκάντο, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Μην ξεγελιέστε από το γεγονός ότι τα αβοκάντο έχουν αρκετές θερμίδες. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά που μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων στη διατροφή μας

Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι συμμετέχοντες με αρκετά κιλά ή παχυσαρκία που έτρωγαν αβοκάντο στο γεύμα τους ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι μετά από έξι ώρες σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ένα χαμηλών λιπαρών και πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα.

www.ow.gr