Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία είναι γεγονός και για άλλη μια φορά οι σκανδιναβικές χώρες έχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες. Η πρώτη χώρα, η Φινλανδία, διατηρεί την πρώτη θέση της κατάταξης για επτά συνεχή έτη.

Η φετινή έκθεση είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ξεχωριστές κατατάξεις ανά ηλικιακή ομάδα και φέρνει άσχημα νέα για την ικανοποίηση από τη ζωή των νέων σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Η ευτυχία έχει μειωθεί απότομα μεταξύ των νέων στη Βόρεια Αμερική σε τέτοιο βαθμό που οι νέοι εκεί είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους ηλικιωμένους. Αυτές οι χαμηλές βαθμολογίες συνέβαλαν στο να βγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη 20άδα του συνολικού καταλόγου για πρώτη φορά από τότε που πρωτοεκδόθηκε η έκθεση το 2012.

Αλλά η πτώση της κατάταξης των ΗΠΑ και άλλων χωρών οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι άλλα έθνη -ιδίως αρκετά στην Ανατολική Ευρώπη- είχαν αύξηση της ευτυχίας.

Η Φινλανδία είναι και πάλι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση που σηματοδοτεί τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Μαρτίου.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα παγκόσμιας έρευνας από ανθρώπους σε περισσότερες από 140 χώρες. Οι χώρες κατατάσσονται στην ευτυχία με βάση τις μέσες αξιολογήσεις της ζωής τους κατά τα τρία προηγούμενα έτη, στην προκειμένη περίπτωση από το 2021 έως το 2023. Η έκθεση αποτελεί σύμπραξη της Gallup, του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας της Οξφόρδης, του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και μιας συντακτικής επιτροπής.

Η χώρα της Φινλανδίας με τον δροσερό καιρό – όπου το βόρειο σέλας “χορεύει” το χειμώνα και ο καλοκαιρινός ήλιος μπορεί να λάμπει όλη τη νύχτα – έχει καταλάβει πολλά όσον αφορά τις σωστές κοινωνικές συνθήκες για την ευτυχία.

Η έρευνα ζητά από κάθε συμμετέχοντα να βαθμολογήσει τη ζωή του στο σύνολό της, λαμβάνοντας υπόψη τι είναι αυτό που εκτιμά, δήλωσε ο John Helliwell, ομότιμος καθηγητής οικονομικών στο Vancouver School of Economics του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και ιδρυτικός συντάκτης της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας.

“Και ανακαλύπτεις ότι η Φινλανδία είναι αρκετά πλούσια σε όλα αυτά τα πράγματα, όπως ότι τα πορτοφόλια επιστρέφονται αν πέσουν στο δρόμο, ότι οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον μέρα με τη μέρα, ότι οι υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλής ποιότητας και καθολικά διανεμημένες – οπότε όλοι λίγο πολύ βγαίνουν από την αφετηρία με τον ίδιο τρόπο”, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι η Φινλανδία έχει ευτυχισμένους μετανάστες, “οπότε είναι κάτι που είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους νεοεισερχόμενους”.

Η έκθεση εξετάζει έξι βασικές μεταβλητές που βοηθούν στην εξήγηση των αξιολογήσεων της ζωής: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η αντίληψη της διαφθοράς.

Οι σκανδιναβικοί γείτονες της Φινλανδίας απέσπασαν επίσης αξιόπιστα υψηλές βαθμολογίες με τη Δανία (Νο 2), την Ισλανδία (Νο 3) και τη Σουηδία (Νο 4) στην πρώτη πεντάδα και τη Νορβηγία (Νο 7) να κατατάσσεται άνετα στην πρώτη δεκάδα.

Δεδομένου του πολέμου με τη Χαμάς, το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει έκπληξη στο Νο. 5, αν και η χώρα βρίσκεται στην πρώτη 10άδα από το 2022. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι οι κατατάξεις της βασίζονται σε μέσο όρο τριών ετών, ο οποίος συχνά αποδυναμώνει την επίδραση ” κατακλυσμικών γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους”.

Οι Κάτω Χώρες (Νο 6), το Λουξεμβούργο (Νο 8), η Ελβετία (Νο 9) και η Αυστραλία (Νο 10) συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου το 2024

    Φινλανδία

    Δανία

    Ισλανδία

    Σουηδία

    Ισραήλ

    Ολλανδία

    Νορβηγία

    Λουξεμβούργο

    Ελβετία

    Αυστραλία

    Νέα Ζηλανδία

    Κόστα Ρίκα

    Κουβέιτ

    Αυστρία

    Καναδάς

    Βέλγιο

    Ιρλανδία

    Τσεχία

    Λιθουανία

    Ηνωμένο Βασίλειο

Στο τέλος του καταλόγου

Το Αφγανιστάν παραμένει η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη στον κόσμο όσον αφορά την ευτυχία. Ο Λίβανος, το Λεσότο, η Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό κατατάσσονται επίσης στις τελευταίες θέσεις.

Πηγή: CNN