Συμβουλές για μία υγιεινή διατροφή. Τροφές που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να ρίξετε τα επίπεδα χοληστερίνης.

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αλλά και εγκεφαλικό. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι ένα βασικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, αναλυτικότερα, για να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερίνης; Η βρετανική «Express» συγκεντρώνει μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Εάν συνιστάται να αλλάξουμε τη διατροφή μας, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε το κορεσμένο λίπος και να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Το «Heart Foundation» προτείνει διάφορες τροφές που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Μεταξύ άλλων, συνιστά τη βρώμη και το κριθάρι, σημειώνοντας ότι οι τροφές με σιτηρά μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ιδιαιτέρως θρεπτικά είναι, ακόμα, τα φρούτα και τα λαχανικά σε καθημερινή βάση, ενώ πλούσια πηγή ινών είναι επίσης τα ρεβίθια και οι φακές.

Άλλες τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης είναι το αβοκάντο, οι ελιές και λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μία καλή λύση για όσου θέλουν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια, αλλά πρέπει να προσέχουμε να είναι ανάλατοι.

Τα προϊόντα σόγιας μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια, ενώ συνιστώνται και τρόφιμα που περιέχουν φυτικές στερόλες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Βέβαια, παράλληλα με μία υγιεινή διατροφή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η άσκηση στην καθημερινότητά μας