Λίγες ώρες απέμειναν για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, ο οποίος θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 π.μ. και θα είναι ανοικτές έως τις 7 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Σχετικό Άρθρο
Εκλογές
Αυτοδιοικητικές Εκλογές: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δεύτερη Κυριακή
Τι ισχύει με τους σταυρούς

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Πόσοι Δήμοι και πόσες Περιφέρειες συμμετέχουν στις επαναληπτικές εκλογές

Οι επαναληπτικές εκλογές δειξάγονται σε 6 από τις 13 περιφέρειες και σε 84 από τους 332 δήμους της χώρας στα ίδια εκλογικά τμήματα.
Σχετικό Άρθρο
Εκλογές
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι μισθοί που παίρνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και περιφερειάρχες
Ποιος εκλέγεται Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης – Ποιος εκλέγεται Δημοτικός ή Περιφερειακός Σύμβουλος

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Πόσους Δημοτικούς ή Περιφερειακούς Συμβούλους θα εκλέξει ο νικητής των εκλογών

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα.
Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Επειδή είναι πιθανό να υπάρξουν μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους εκλογείς να αναζητήσουν πού ψηφίζουν:

Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», πατώντας ΕΔΩ

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Όνομα Πατέρα
Όνομα Μητέρας (Προαιρετικό)
Έτος Γέννησης

Πατάτε «Αναζήτηση» και θα σας βγάλει το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκετε.

Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00