Η Δανία θεωρείται μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, επομένως είναι λογικό να αναζητούν όλοι συμβουλές από τους Δανούς για να τονώσουν τη διάθεση τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η χώρα του βορρά έχει αυξημένα ποσοστά ευτυχίας, αλλά ο βασικός, σύμφωνα με την Helen Russell, συγγραφέα των βιβλίων «The Year of Living Danishly» και «The Atlas of Happiness», είναι η εμπιστοσύνη, διαβάζουμε στο wellandgood.

«Μας έμαθαν να εμπιστευόμαστε λιγότερο ως παιδιά», λέει η Russell, η οποία μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον ζει στη Δανία. «Εδώ η εμπιστοσύνη είχε πάντα σημαντική θέση. Τα παιδιά διδάσκονται να εμπιστεύονται, μαθαίνουν ότι ο κόσμος είναι καλός και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να τα βλάψουν». Περιττό να πούμε ότι αυτή η οπτική έρχεται σε αντίθεση με το μότο «η ζωή δεν είναι δίκαιη» που είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Όταν η Russell μετακόμισε στη Δανία, παρατήρησε αμέσως ότι οι νέοι της γείτονες «φαίνονταν πιο χαλαροί και πιο υγιείς. Περπατούσαν πιο αργά. Σταματούσαν για να φάνε, να μιλήσουν ή απλώς να πάρουν μια ανάσα», λέει. Αυτή η αίσθηση χαλάρωσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι οι Δανοί περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και επίσης ότι δίνουν προτεραιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη είναι το κορυφαίο μυστικό της ευτυχίας της Δανίας, επειδή, ανεξάρτητα από τις εθνικές πολιτικές κανείς δεν χρειάζεται να ελπίζει σε συστημικές αλλαγές, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους από μόνοι τους. «Η εμπιστοσύνη σε κάνει να νιώθεις πιο ασφαλής και σε γλιτώνει από το περιττό άγχος», λέει η Russell. «Η  εμπιστοσύνη προς τους συνανθρώπους σου σε κάνει να συμπεριφέρεσαι καλύτερα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, η εμπιστοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δανικής κουλτούρας, που επεκτείνεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και τους αξιωματούχους. «Η Δανία είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ, και ακόμη και οι πολιτικοί, οι οποίοι στις περισσότερες χώρες είναι διαβόητοι για την αναξιοπιστία τους, έχουν σχετικά καλή φήμη. Θεωρούνται  κανονικοί άνθρωποι, προσιτοί, (συνήθως) λογικοί και ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να διοικήσουν τη χώρα. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν φόρο 50%, επειδή υπάρχει η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα ξοδέψει τα χρήματα με σύνεση και ότι και όλοι οι άλλοι θα συνεισφέρουν το μερίδιο τους», λέει.

Επειδή η δανική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τους πολίτες της, οι Δανοί δεν φοβούνται ότι οι γείτονές τους θα τους ληστέψουν, γεγονός που γεννά ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Σε μια μελέτη του 2019, ερευνητές έριξαν πορτοφόλια στους δρόμους διαφορών πόλεων του κόσμου, και παρατήρησαν ότι οι Δανοί παρέδιδαν το πορτοφόλι στο 80% των περιπτώσεων. Άλλες χώρες είχαν ποσοστά γύρω στο 10%.

Για αυτόν τον λόγο, η έννοια της εμπιστοσύνης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους μετανάστες πολλοί από τους οποίους διδάχτηκαν να είναι επιφυλακτικοί: «Οι μετανάστες λένε αστειευόμενοι ότι δεν υπάρχει υγεία και ασφάλεια στη Δανία: κεριά παντού και 6χρονα παιδιά που πριονίζουν ξύλα στα δάση», λέει η Russell, αλλά, προσθέτει, αυτές οι κανονικότητες είναι μια έκφραση της εμπιστοσύνης που επιτρέπει στα παιδιά να «μεγαλώσουν ελεύθερα και ευτυχισμένα».

«Δείχνουν επίσης εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο αφήνοντας τα πράγματα τους έξω από τα καταστήματα επειδή υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι κανείς δεν θα τα κλέψει», λέει η Russell. «Μπορείς να περπατήσεις σπίτι μετά από μια βραδινή έξοδο ως γυναίκα στη Δανία και να νιώθεις ασφάλεια, κάτι εγώ που δεν το θεωρώ δεδομένο, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια που ζω εδώ».