Ένας μεγάλος καυγάς ξέσπασε μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν με αφορμή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, όπως ανέφεραν στο BBC υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.

Η διαμάχη μεταξύ του συνιδρυτή της ομάδας Μουλά Μπαραντάρ και ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου έγινε μέσα στο προεδρικό μέγαρο, όπως ανέφεραν.

Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για διαφωνίες εντός της ηγεσίας των Ταλιμπάν από τότε που ο Baradar σταμάτησε τις δημόσιες εμφανίσεις του τις τελευταίες ημέρες.

Επίσημα ωστόσο, αυτό διαψεύδεται.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα και έκτοτε κήρυξαν τη χώρα σε «Ισλαμικό Εμιράτο».

Το νέο τους προσωρινό υπουργικό συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες και συγκεκριμένα, από ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, μερικοί από τους οποίους είναι διαβόητοι για τις επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μία πηγή των Ταλιμπάν είπε στο BBC ότι ο Baradar και ο Khalil ur-Rahman Haqqani – υπουργός για τους πρόσφυγες και εξέχουσα προσωπικότητα στο μαχητικό δίκτυο Haqqani – αντάλλαξαν βαριές κουβέντες ενώ και οι οπαδοί τους ενεπλάκησαν σε καυγά.

Ένα ανώτερο μέλος των Ταλιμπάν που εδρεύει στο Κατάρ και ένα άτομο που συνδέεται με τους δύο εμπλεκόμενους επιβεβαίωσαν επίσης ότι υπήρχαν διαφωνίες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο καυγάς ξέσπασε επειδή ο Baradar, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν ήταν ικανοποιημένος από τη δομή της προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαμάχη προήλθε καθώς οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποιος από τον κύκλο των Ταλιμπάν θα πρέπει να λάβει τα εύσημα για τη νίκη τους στο Αφγανιστάν.

Ο Baradar φέρεται να πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διπλωματία που διεξάγεται από ανθρώπους σαν αυτόν, ενώ τα μέλη της ομάδας Haqqani – την οποία διευθύνει μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των Ταλιμπάν – και οι υποστηρικτές τους, λένε ότι η επικράτησή τους επιτεύχθηκε με μάχες.

Ο Baradar ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινωνούσε απευθείας με έναν Αμερικανό πρόεδρο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Πριν από αυτό, υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για λογαριασμό των Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ, το ισχυρό δίκτυο Haqqani συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν συμβεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ηγέτης του δικτύου, Sirajuddin Haqqani, είναι υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση.

Οι φήμες για τις συνέπειες όλων αυτών των εξελίξεων οργίασαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ο Baradar έπαψε να εμφανίζεται δημοσίως. Υπήρχαν μάλιστα εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μπορεί να πέθανε.

Πηγές των Ταλιμπάν είπαν στο BBC ότι ο Baradar έφυγε από την Καμπούλ και πήγε στην πόλη Κανταχάρ μετά τη διαμάχη.

«Όπου κι αν βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, είμαστε όλοι καλά», ακούγεται να λέει σε ηχογραφημένο μήνυμα, το οποίο το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, ωστόσο κυκλοφόρησε σε αρκετά επίσημα site των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε καμία διαμάχη και ότι ο Baradar είναι ασφαλής, αλλά εξέδωσαν αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το τι κάνει αυτή τη στιγμή.

Εκπρόσωπό τους είπε ότι είχε πάει στην Κανταχαρ για να συναντήσει τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, αλλά αργότερα είπε στο BBC Pashto ότι ο ηγέτης ήταν «κουρασμένος και ήθελε λίγη ξεκούραση».

Πολλοί Αφγανοί ωστόσο, αισθάνονται ότι έχουν βάσιμους λόγους να αμφιβάλλουν για τα λεγόμενα των Ταλιμπάν. Το 2015,παραδέχτηκαν ότι συγκάλυπταν τον θάνατο του ιδρυτή τους Mullah Omar, για πάνω από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέχισαν να εκδίδουν ανακοινώσεις εξ ονόματός του.

Πηγές ανέφεραν στο BBC ότι ο Baradar αναμένεται να επιστρέψει στην Καμπούλ και πιθανόν να εμφανιστεί on camera για να διαψεύσει ότι υπήρξε κάποια διαφωνία.

Οι εικασίες ωστόσο, παραμένουν για τον ανώτατο διοικητή των Ταλιμπάν, Hibatullah Akhundzada, ο οποίος δεν έχει φανεί ποτέ δημόσια. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για τις πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές υποθέσεις των Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ, ο εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν κάλεσε την Τρίτη διεθνείς χορηγούς να ξαναρχίσουν την αποστολή βοήθειας, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να πολιτικοποιήσει τη βοήθειά τους.

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα, μετά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών για μια «επικείμενη καταστροφή».