Την απαγόρευση της καλλιέργειας ναρκωτικών στοΑφγανιστάν, τον μεγαλύτερο παραγωγό οπίου στον κόσμο ανακοίνωσαν την Κυριακή οι Ταλιμπάν.

«Σύμφωνα με το διάταγμα του ανώτατου ηγέτη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, όλοι οι Αφγανοί ενημερώνονται ότι από τώρα και στο εξής, η καλλιέργεια παπαρούνας έχει απαγορευτεί αυστηρά σε ολόκληρη τη χώρα», με εντολή του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

«Εάν κάποιος παραβιάσει το διάταγμα, η σοδειά θα καταστραφεί αμέσως και ο παραβάτης θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το νόμο της Σαρία», ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Εσωτερικών στην Καμπούλ.

Το διάταγμα ανέφερε ότι η παραγωγή, χρήση ή μεταφορά άλλων ναρκωτικών, εκτός του οπίου, επίσης απαγορεύτηκε.

Ο έλεγχος των ναρκωτικών, όπως μεταδίδει το Reuters, ήταν ένα σημαντικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας προς τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν τη χώρα τον Αύγουστο και επιδιώκουν επίσημη διεθνή αναγνώριση προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις που παρεμποδίζουν σοβαρά τον τραπεζικό τομέα, τις επιχειρήσεις την ανάπτυξη και γενικότερα την οικονομία της χώρας.

Δεν είναι ο πρώτος “πόλεμος” των Ταλιμπάν κατά του οπίου

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας προς το τέλος της τελευταίας διακυβέρνησής τους το 2000, όταν και τότε επιζητούσαν τη διεθνή νομιμότητα, όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονες λαϊκές αντιδράσεις με αποτέλεσμα αργότερα να αλλάξουν την στάση τους.

Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν – την οποία τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υπολογίσει ότι ανήλθε σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο απόγειό της το 2017 – έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν στο Reuters αγρότες και μέλη των Ταλιμπάν.

Αυξημένη η καλλιέργεια παπαρούνας – Εν αναμονή αντιδράσεων

Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας ώθησε τους κατοίκους των νοτιοανατολικών επαρχιών να καλλιεργήσουν την παράνομη καλλιέργεια που θα μπορούσε να τους αποφέρει ταχύτερα και υψηλότεα κέρδη από τις νόμιμες καλλιέργειες όπως το σιτάρι.

Πηγές των Ταλιμπάν είπαν στο Reuters ότι αναμένουν σκληρή αντίσταση από ορισμένα στοιχεία που αντιτίθενται στην απαγόρευση της παπαρούνας, καθώς και το ότι υπήρξε αύξηση του αριθμού των αγροτών που καλλιεργούσαν παπαρούνα τους τελευταίους μήνες.

Ένας αγρότης στο Χελμάντ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές της παπαρούνας είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί με τις φήμες ότι οι Ταλιμπάν θα απαγόρευαν την καλλιέργειά της. Αλλά πρόσθεσε ότι έπρεπε να καλλιεργήσει παπαρούνα για να συντηρήσει την οικογένειά του.