Τι δήλωσε στο Sputnik ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabiullah Mujahid.

Περίπου το 90% των συνόρων του Αφγανιστάν με τις γειτονικές χώρες, ελέγχουν οι Ταλιμπάν*, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπό τους.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Zabiullah Mujahid υποστήριξε ότι τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν, περίπου το 90% δηλαδή όλων των συνόρων βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των φανατικών εξτρεμιστών.

«Τα σύνορα με το Τουρκμενιστάν και το Ιράν βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό μας. Τα σύνορα με το Πακιστάν (με εξαίρεση λίγα μικρά τμήματα) είναι επίσης υπό τον έλεγχό μας», τόνισε ο Mujahid.

Την ίδια ώρα, στο Αφγανιστάν μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων εδώ και μερικούς μήνες.

Οι εξτρεμιστές κέρδισαν έδαφος καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη χώρα την 1η Μαΐου, βάσει της συμφωνίας των Ταλιμπάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες που επετεύχθη στην Ντόχα τον Φεβρουάριο του 2020.

Σημειώνεται, τέλος, πως σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, οι δυνάμεις του έχουν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν του 85% του Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν έθεσαν όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να συμφωνήσουν σε εκεχειρία για ένα διάστημα λίγων μηνών.

Συγκεκριμένα, θα κατεβάσουν τα όπλα για τρεις μήνες, εάν απελευθερωθούν οι 7.000 κρατούμενοι και βγουν από τη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι 1TV News του Αφγανιστάν, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του εκπροσώπου των Ταλιμπάν Ναντέρ Ναντέρι.