Ένα από τα μέλη της οικογένειας που ίδρυσε την εταιρεία των πολυτελών τσαντών Hermès έχει εμπλακεί σε δημόσια μάχη με φιλανθρωπικό φορέα που ίδρυσε, έπειτα από δημοσιεύματα που τον θέλουν να υιοθετεί τον πρώην κηπουρό του για να του κληροδοτήσει δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Νικολά Πυέχ, απόγονος πέμπτης γενιάς του Τιερί Ερμές, ο οποίος ίδρυσε την Hermès το 1837, έχει ξεκινήσει τη νομική διαδικασία για την επίσημη υιοθεσία του 51χρονου (ανώνυμου) κηπουρού του. Σχεδιάζει, μάλιστα, να του αφήσει τη μισή περιουσία του ύψους 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ελβετικών μέσων ενημέρωσης.

Πιστεύεται ότι κατέχει περίπου το 5,7% των μετοχών της Hermès, η αξία της οποίας έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας φτάνει τα 209 δισ. ευρώ, άρα το μερίδιο του Πυέχ αξίζει λίγο λιγότερο από 12 δισ. ευρώ.

Ο Πυέχ, που δεν έχει παιδιά, έχει αποξενωθεί από το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του, αναφέρει ο Guardian.

Πρόσφατα, ξεκίνησε τη νομική διαδικασία για την επίσημη υιοθεσία του ανώνυμου πρώην κηπουρού και βοηθού του, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ανώνυμος άνδρας μαροκινής καταγωγής είναι παντρεμένος με δύο παιδιά τα οποία ο Πυέχ αναφέρει ως «παιδιά του».

Επιπλέον, ο Πυέχ προσπαθεί να ακυρώσει μια «συμφωνία διαδοχής» που είχε με φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε το 2011 για να χρηματοδοτήσει «την προστασία και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου».
Το Ίδρυμα Isocrates (από το όνομα του αρχαίου Αθηναίου ρήτορα), το οποίο έχει εξαμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει και ο Πυέχ ως πρόεδρος, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αντιτάχθηκε επισήμως στην απόφαση του ιδρυτή του να ακυρώσει το συμβόλαιο κληρονομιάς.

Όπως δήλωσε, δεν είναι σε θέση να κρίνει τις αναφορές ότι ο Πυέχ επιθυμεί να υιοθετήσει τον πρώην υπάλληλό του. «Από νομικής άποψης, η απότομη και μονομερής ακύρωση μιας συμφωνίας διαδοχής φαίνεται άκυρη και αβάσιμη», υποστηρίζει, αν και δεν κλείνει τελείως την πόρτα του διαλόγου με τον Πυέχ