Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραχώρησε τη Δευτέρα τη ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πληροφοριοδότη που αποκάλυψε μυστικά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Πούτιν παίρνει αυτή την απόφαση εννέα χρόνια αφότου ο Σνόουντεν γνωστοποίησε αρχεία από παρακολουθήσει της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας είναι στο χειρότερο σημείο τους από τον Ψυχρό Πόλεμο αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Σνόουντεν, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η NSA, στην οποία εργαζόταν.
Οι αμερικανικές Αρχές ζητούν για χρόνια να εκδοθεί ο Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αντιμετωπίσει ποινική δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ακόμα από την Ουάσινγκτοιν δεν υπάρχει καμία αντίδραση για το ζήτημα του Σνοούντεν, ούτε από τον ίδιο τον πληροφοριοδότη, το όνομα του οποίου εμφανίστηκε χωρίς κανένα σχόλιο του Κρεμλίνου σε έναν κατάλογο 72 ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και στα οποία ο Πούτιν απονέμει την ρωσική ιθαγένεια.

Σημειώνεται ότι το 2020, η Ρωσία παραχώρησε στον Σνόουντεν δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας.

Την ίδια χρονιά αμερικανικό εφετείο, έκρινε ότι το πρόγραμμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε αποκαλύψει ο Σνόουντεν ήταν παράνομο και ότι οι διοικητές που το υπερασπίστηκαν δημοσίως δεν έλεγαν την αλήθεια.

Ο Πούτιν, δήλωσε το 2017 ότι ο Σνόουντεν, ο οποίος διατηρεί χαμηλό προφίλ ενώ ζει στη Ρωσία, έκανε λάθος που διέρρευσε αμερικανικά μυστικά, αλλά δεν ήταν προδότης.