Ενα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο έχει εκπονήσει μια εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στη Βραζιλία: η Embraer σκοπεύει να χτίσει ένα εργοστάσιο κοντά στο Σάο Πάολο, το οποίο θα παράγει ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί.
Μάλιστα, ελπίζει ότι τα ταξί θα μπορούν να είναι στους ουρανούς ήδη από το 2026.
Τα αεροσκάφη, που θα κατασκευαστούν από τη θυγατρική της εταιρεία, Eve, θα μοιάζουν με μικρά ελικόπτερα, με αρκετό χώρο για έως και έξι πελάτες.
Προβλέπεται ότι ένα ταξίδι με αυτά θα κοστίζει 50-100 δολάρια ανά άτομο, ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι ήδη έχουν δεχτεί παραγγελίες για περίπου 3.000 ιπτάμενα ταξί. Η κατασκευαστική ελπίζει να συναρμολογήσει ένα πρωτότυπο φέτος.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δημοσίευσαν πρόσφατα ένα χρονοδιάγραμμα για τα ιπτάμενα ταξί που θα πετούν εκεί ήδη από το 2025. Το ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης δεν θα χρειάζεται διάδρομο, αλλά θα μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις, όπως ένα αεροπλάνο


Οι ηλεκτρικοί κινητήρες θα πρέπει να μειώνουν τον θόρυβο και τη ρύπανση σε σύγκριση με τα κανονικά αεροπλάνα. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε πολυσύχναστες πόλεις, χωρίς να είναι πολύ ακριβά για τους πελάτες. Εχουν επίσης θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση για τη μεταφορά φορτίων.
Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην πόλη Τομπατέ, περίπου 140 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Τα επιβατικά οχήματα, που μοιάζουν με drones, θα χρησιμοποιηθούν αρχικά σε στόλους ταξί, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Οι πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με πιλότο, αλλά στα σχέδια της εταιρείας είναι και η μεταγενέστερη ανάπτυξη αυτοκινούμενων οχημάτων. Τα οχήματα θα είναι 100% ηλεκτρικά, επιτρέποντας πτήσεις χωρίς εκπομπές ρύπων.
Πηγή: Protagon.gr