Φόβοι, ότι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Βρετανία εκφράζονται από μέλη ανθρωπιστικών ομάδων, μετά την ανακοίωση από το Λονδίνο, του προγράμματος Σπίτια για την Ουκρανία, για το οποίο  150.000 Βρετανοί έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα όσοι αποφασίσουν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους Ουκρανούς πρόσφυγες θα λαμβάνουν 350 λίρες (418 ευρώ) τον μήνα και θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τους στεγάσουν για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι ωφελούμενοι πρόσφυγες, θα πρέπει να λάβουν προηγουμένως βίζα.

Με την ανακοίνωση του προγράμματος, «ξεπήδησαν» στο Facebook, μη ελεγχόμενες σελίδες που αναλαμβάνουν να «ταιριάξουν» πρόσφυγες και Βρετανούς πολίτες, ανάλογα με το «προφίλ» τους.  

Ο Independent ανακάλυψε τουλάχιστον δώδεκα τέτοιες σελίδες στο Facebook  πολλές από τις οποίες έχουν ήδη χιλιάδες μέλη,  τόσο υποψήφιους οικοδεσπότες, όσο και από Ουκρανούς πρόσφυγες.

 Σε πολλές περιπτώσεις νεαρές γυναίκες δημοσιεύουν φωτογραφίες τους, μερικές φορές με τα παιδιά τους, 

Οι έμποροι ανθρώπων μπορούν εύκολα  να «ψωνίσουν» τα επόμενα θύματά τους προς εκμετάλλευση. Πώς μπορούν οι Ουκρανοί να γνωρίζουν ότι ομάδες ή άτομα που παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι  ασφαλή; 

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι  καλούνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις να συνεργαστούν με αυτές ώστε να δημιουργηθεί ένας επίσημος ιστότοπος που θα αναλάβει τους απαραίτητους ελέγχους. 

 Είναι επίσης σημαντικό η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα κανάλια της για να παροτρύνει τους πρόσφυγες να μην αλληλεπιδρούν με ομάδες και ιδιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναζητήσουν βοήθεια μέσω επίσημων ιστοσελίδων που συνδέονται με την κυβέρνηση ή αξιόπιστες ΜΚΟ. 

Εξάλλου και η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίησε  για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια διακινητών  
Σύμφωνα με την  Γιόχανσον επεσήμανε περίπου οι μισοί από τα 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, είναι παιδιά.