Μειωμένη κατά 70-80% ήταν η κατανάλωση στις επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία για τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και σημειώθηκαν τα δύο μεγάλα κύματα κακοκαιρίας. Οι ζημιές για αρκετά τσιπουράδικα, ταβέρνες, πιτσαρίες, εστιατόρια και άλλα σημεία εστίασης είναι σημαντικές, ενώ αρκετά υπολειτούργησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι «πληγές» για την εστίαση ακόμη δεν έχουν επουλωθεί και φαίνεται ότι θα απαιτηθεί αρκετός καιρός, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και είναι αδύνατη η λειτουργία τους στον άμεσο χρονικό ορίζοντα και άλλες που υπέστησαν ζημιές και γίνεται προσπάθεια για την αποκατάστασή τους.
Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και οι πολλές επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία, που γέμισαν από λάσπη, αναγκάστηκαν να μη λειτουργήσουν για πέντε με δέκα μέρες, ενώ λόγω και του μη πόσιμου νερού υπολειτουργούσαν για αρκετό χρονικό διάστημα.
Αν σε αυτά προστεθούν και η άσχημη ψυχολογία στον κόσμο, αλλά και ο δισταγμός των καταναλωτών να κυκλοφορήσουν έξω λόγω των ευρύτερων υγειονομικών συνθηκών και των κατεστραμμένων υποδομών, εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της πτώσης του τζίρου για την εστίαση, η οποία υπήρξε τον Σεπτέμβριο, αλλά φαίνεται να συνεχίζεται και τον Οκτώβριο σε έναν βαθμό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου επισήμανε πως «τον Σεπτέμβριο η πτώση κατανάλωσης και τζίρου για την εστίαση άγγιξε το 70-80%, λόγω των ζημιών και των ευρύτερων επιπτώσεων από τις πλημμύρες. Εκτός από τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλες ζημιές και μπόρεσαν να λάβουν, με πολλή χαρτούρα, ένα ποσό στο πλαίσιο της αποζημίωσης, ίσως και κάποιες περιπτώσεις το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, οι υπόλοιποι επαγγελματίες εστίασης που είτε υπολειτούργησαν είτε έκλεισαν τα καταστήματά τους, δεν έχουν λάβει καμία κρατική βοήθεια. Και ήδη διανύουμε τον Οκτώβριο, όπου η κατάσταση στην κατανάλωση δεν έχει βελτιωθεί, καθώς η ψυχολογία του κόσμου παραμένει άσχημη, πολλοί φτιάχνουν ξανά τα σπίτια τους και δεν έχουν διάθεση να βγουν, ενώ οι υποδομές της πόλης βρίσκονται σε φάση σταδιακής αποκατάστασης».
Η εστίαση δεν βοηθιέται ούτε από τον εισερχόμενο τουρισμό, καθώς η εικόνα της πόλης παραμένει πληγωμένη.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι από την Κτηματική Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως «επιβλήθηκαν πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ σε μπαρ και καφετέριες που λειτουργούν το καλοκαίρι στις παραλίες και μετά τις θεομηνίες και τις ζημιές που προκλήθηκαν δεν υπάρχουν ούτε μπαρ ούτε καφετερίες. Οι επαγγελματίες αυτοί δεν ξέρουν αν θα εργαστούν του χρόνου. Τι θα γίνει με τα πρόστιμα αυτά; Ρωτάμε, αλλά απάντηση δεν λαμβάνουμε».
e-thessalia.gr