Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Κυριαζή, παρουσιάστηκε χθες Τρίτη, το βιβλίο του δρ ιστορικού Ραϋμόνδου Αλβανού, με τίτλο «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες».
Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α.), σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

.


Για το βιβλίο μίλησαν και συζήτησαν με το κοινό οι: Μήτσος Μπιλάλης, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο συγγραφέας του βιβλίου Ραϋμόνδος Αλβανός. Την εκδήλωση συντόνισε ο Νίκος Φιλάρετος, μέλος ΔΣ του Σ.Ι.Μ.Ε.Α., εκπαιδευτικός και ιστορικός.

Ακούστε τί είπε , ο Ραϋμόνδος Αλβανός, την παραμονή της παρουσίασης, Δευτέρα 15 Απριλίου, στην εκπομπή Ennitime is a good time του ΣΠΟΡ FM 89,5 και στην Έννη Λεβέντη, τον Φώτη Σπανό και τον Κώστα Ανέστη, για το βιβλίο, τον Εμφύλιο πόλεμο αλλά και την διδασκαλία της Ιστορίας.

«Η ιστορία δεν είναι δικαστήριο», είπε μεταξύ άλλων ο κος. Αλβανός. «Ο στόχος δεν είναι η καταδίκη της μιας η της άλλης πλευράς , αλλά η κατανόηση των εμπειριών των προηγουμένων γενεών καθώς και η επίδραση που αυτές οι εμπειρίες είχαν στην δίκη μας ζωή και στο σήμερα», ενώ τόνισε πως το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που και λόγω ηλικίας ο Εμφύλιος και τα τραύματα του, δεν τους έχουν αγγίξει και «ξεναγούνται» έτσι σε εκείνη τη κρίσιμη περίοδο αλλά και στον Μεσοπόλεμο, όπως και την περίοδο της επταετίας

Το βιβλίο είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων (για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ότι έγιναν) όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.