Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς καυχήθηκε για την αναθέρμανση των σχέσεων του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Corriere della Sera ανήρτησε στον ιστότοπό της ηχογράφηση του πρακτορείου ειδήσεων Lapresse, στην οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνομιλεί με βουλευτές του κόμματός του, Φόρτσα Ιτάλια, και αναφέρεται στις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Καβαλιέρε καυχήθηκε ότι ανανέωσε τους δεσμούς του με τον Πούτιν ανταλλάσσοντας «υπέροχες επιστολές» στις οποίες ο Ρώσος τον αποκαλούσε «νούμερο 1 μεταξύ των πέντε καλύτερων φίλων του».

Σε ηχητικό υλικό της συνάντησης που εξασφάλισε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων LaPresse, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι ο Πούτιν του έστειλε είκοσι μπουκάλια βότκα για τα γενέθλιά του και ένα «πολύ όμορφο γράμμα».

«Ρώσοι υπουργοί έχουν πει πολλές φορές ότι είμαστε σε πόλεμο μαζί τους επειδή παρέχουμε όπλα και χρηματοδότηση στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

«Δεν μπορώ προσωπικά να πω τη γνώμη μου, γιατί αν διαρρεύσει στον Τύπο, θα αποδειχθεί καταστροφή», τόνισε.

Το Forza Italia επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις, υπονοώντας ότι ο επικεφαλής του μιλούσε για προηγούμενες επαφές με το Κρεμλίνο και επιμένοντας ότι η στάση του για τη Ρωσία είναι «σύμφωνη με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το εν λόγω συμβάν πονοκεφαλιάζει την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ετοιμάζεται να κυβερνήσει μαζί με τον Μπερλουσκόνι.

Τα νέα σχόλια του Μπερλουσκόνι έρχονται μετά από μια σειρά συγκρούσεων με την Μελόνι. Εν μέσω αναφορών ότι μπλοκάρει την προτίμησή του για υπουργό, αρνήθηκε να υποστηρίξει την επιλογή της για πρόεδρο της άνω βουλής.

Στα ιταλικά μέσα, εμφανίστηκε μια φωτογραφία ενός σημειώματος που είχε γράψει αποκαλώντας την «ισχυρογνώμων, αυταρχική, αλαζονική και προσβλητική». Εκείνη ανταπάντησε: «Ο Μπερλουσκόνι ξέχασε ένα σημείο: δεν εκβιάζομαι».

Η ένταση αυξήθηκε καθώς οπολιτικός επέμεινε να διοριστεί ένας από τους βουλευτές του υπουργός Δικαιοσύνης, παρά την προφανή έλλειψη συμφωνίας της Μελόνι.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι σαν τον σκορπιό με τον βάτραχο: τσιμπάει ακόμα και αν ξέρει επίσης ότι θα πεθάνει», είπε η ίδια, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

Όπως σημειώνει το BBC, το ιταλικό πολιτικό δράμα δεν προοιωνίζει κάτι καλό. Από τη μία η ΕΕ βλέπει την ανάληψη εξουσίας για τον πρώτο ακροδεξιό ηγέτη της Ιταλίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους φόβους για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής να βαθαίνουν, ενώ από την άλλη οι εξαντλημένοι Ιταλοί παρακολουθούν τις διαμάχες στην εξουσία, γεγονός που απέχει πολύ από την σταθερότητα που επιθυμούν.
Με πληροφορίες BBC