Σε άλλες χώρες του κόσμου ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος ενώ αλλού προχωρούν σταδιακά οι διαδικασίες νομιμοποίηση του.

Το 2023 η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα κατάφερε σημαντικές επιτυχίες σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους. Σε πολλές χώρες νομιμοποιήθηκε ο γάμος, σε άλλες μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

Για όλα τα υπόλοιπα κράτη στον κόσμο, είτε δεν υπάρχει καν νομική αναγνώριση, είτε το νομικό πλαίσιο είναι λιγότερο ή περισσότερο σύνθετο για τα ομόφυλα ζευγάρια.


Τι ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια σε άλλες χώρες του κόσμου

Σε 36 χώρες του κόσμου, πλέον ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι στην Ευρώπη, ενώ στις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πλήρη δικαιώματα. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες του κόσμου όπου μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αλλά έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

Στην Ασία μόνο το Νεπάλ και Ταϊβάν επιτρέπουν το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Επίσης νόμιμος είναι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών στη Νότια Αφρική. Στην Αυστραλία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία υπάρχει σχετική νομοθεσία υπέρ του των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην Ευρώπη επιτρέπεται ο γάμος σε:

Ηνωμένο Βασίλειο
Ελβετία
Σουηδία
Ισπανία
Σλοβενία
Πορτογαλία
Νορβηγία
Κάτω Χώρες
Μάλτα
Λουξεμβούργο
Ιρλανδία
Ισλανδία
Γερμανία
Γαλλία
Φινλανδία   
Εσθονία
Δανία
Βέλγιο
Αυστρία
Ανδόρρα

Στην Αμερική έχουν πλήρη δικαιώματα σε:

Καναδά
Μεξικό
Κόστα Ρίκα
Κούβα
Κολομβία
Αργεντινή
Βραζιλία
Χιλή
Εκουαδόρ
Ουρουγουάη.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ