Στη γενική κινητοποίηση της Δύσης υπέρ της Ουκρανίας υπάρχει μία εξαιρετική περίπτωση που κάνει θραύση στα σόσιαλ μίντια: ένας ουκρανός γάτος, που τώρα παρεπιδημεί στη Γαλλία μαζί με τα αφεντικά του, συγκέντρωσε δωρεές ύψους 10.000 δολαρίων υπέρ των αναξιοπαθούντων τετραπόδων της πατρίδας του, τα οποία λόγω πολέμου έχασαν τους ιδιοκτήτες τους και βρέθηκαν στο δρόμο.

Αθελά του φυσικά, το ζώο έγινε viral στο TikTok το 2019, όταν τα αφεντικά του τον έβαλαν δίπλα σε ένα ποτήρι κρασί ενώ ακουγόταν το τραγούδι του Στίβι Γουόντερ «I just called to say i love you». Τώρα, βέβαια, δεν είναι καιρός για πλάκες και μεγάλη ζωή, έτσι ο influencer γάτος επιδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπό του σαν να λέμε. Ονομάζεται Στεπάν και την ιστορία του μετέδωσε η Repubblica. Ο Στεπάν διαθέτει λογαριασμό στο Instagram, τον @loveyoustepan, και έχει 1,2 εκατομμύρια ακολούθους.

Τα χρήματα που μάζεψε θα διοχετευθούν σε πέντε φιλοζωγικές οργανώσεις, τη Happy Paw, τη UAnimals, τη Mykolaiv Zoo, τη XII Months και την Plyushka.

Αυτές θα βοηθήσουν τα ουκρανικά ζωντανά που τα βρήκε ο πόλεμος στα καλά καθούμενά τους.

Ο Στεπάν και τα αφεντικά του κατάφεραν να διαφύγουν από το Χάρκοβο και να φθάσουν στη Γαλλία. Η δική τους τραγωδία ξεκίνησε όταν ένα βλήμα πέρασε από το μπαλκόνι του γείτονα στη δική τους κατοικία, η οποία μέχρι τότε και επί μία εβδομάδα πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή παρέμενε ανέπαφη.

Η ιστορία του γάτου influencer έχει τραβήξει την προσοχή εκατομμυρίων χρηστών σόσιαλ μίντια, ακόμη και της αμερικανίδας τραγουδίστριας Μπρίτνεϊ Σπίαρς που έχει αναδημοσιεύσει τα post του Στεπάν στους δικούς της λογαριασμούς.