Ημέρα ανασχηματισμού σήμερα στη Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν απέσυρε από την κυβέρνηση την πρώην εκλεκτή του, υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρλέν Σιαπά, η οποία είχε προκαλέσει σκάνδαλο τον περασμένο Απρίλιο όταν πόζαρε στο Playboy.

Η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ειδικά επειδή πρόκειται για μια πολιτικό που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, ανέφερε ο γαλλικός Τύπος.

Η Μαρλέν Σιαπά, ανερχόμενο αστέρι της «Μακρονίας», όπως αποκαλεί ο γαλλικός Τύπος τον στενό κύκλο των εκλεκτών του Εμανουέλ Μακρόν, «έκαψε τα φτερά» της και εγκαταλείπει την κυβέρνηση, στην οποία υπηρέτησε επί έξι συνεχή έτη.

Μετά την πρόσφατη επανεκλογή του Γάλλου προέδρου, η σύζυγός του Μπριζίτ Μακρόν ήταν αυτή που ζήτησε την ένταξη της Μαρλέν Σιαπά ξανά στο κυβερνητικό σχήμα. Ώσπου ξέσπασε το σκάνδαλο του Playboy και τα πράγματα άλλαξαν.

Η πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων πόζαρε στο εξώφυλλο του ερωτικού περιοδικού, ντυμένη με ένα λευκό φόρεμα, μπροστά στη γαλλική σημαία.

Στη συνέντευξή της στο Playboy συνέκρινε τον εαυτό της με την Πάμελα Άντερσον και δήλωνε ότι το να ποζάρεις στο εξώφυλλο είναι θέμα χειραφέτησης, προκαλώντας σκάνδαλο στη Γαλλία, η οποία υπέφερε εκείνη την περίοδο από το καυτό μέτωπο του νομοσχεδίου για τις συντάξεις, που προκάλεσε διαδηλώσεις μηνών.

Το θέμα είχε προκαλέσει οργή στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία έδινε μάχη να περάσει το νομοσχέδιο, παρά τις τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.

«Δεν ήταν η σωστή στιγμή» είχε δηλώσει τότε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, βγάζοντας «κίτρινη κάρτα» στην υφυπουργό.

Ωστόσο, η Μαρλέν Σιαπά επέμενε στη στάση της. «Το να υπερασπίζεται κάποιος το δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους όπως θέλουν, μπορεί να γίνει με κάθε τρόπο. Στη Γαλλία, οι γυναίκες είναι ελεύθερες», ανέφερε σε δήλωσή της, ενώ επιτέθηκε και στους «συντηρητικούς και υποκριτές» που την επέκριναν.
Κρατικά κονδύλια και ατασθαλίες

Μία εβδομάδα μετά το σκάνδαλο του Playboy, η Μαρλέν Σιαπά βρέθηκε ξανά στο μάτι του κυκλώνα με αποκαλύψεις στο περιοδικό Mediapart που αφορούσαν τη διαχείριση κονδυλίων σε ίδρυμα όπου ήταν υπεύθυνη. Επρόκειτο για το ίδρυμα Marianne, το οποίο δημιουργήθηκε το 2021, μετά τη δολοφονία του εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί από ισλαμιστές, με σκοπό «να χρηματοδοτηθούν πρόσωπα και σύλλογοι» για να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβία.

Η επιθεώρηση που έγινε για τα κονδύλια Marianne απέδειξε ότι υπήρξαν προβληματικοί χειρισμοί, ενώ η Μαρλέν Σιαπά εκλήθη σε εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας για να απολογηθεί. Εκεί παραδέχτηκε «δυσλειτουργίες», αλλά αρνήθηκε κάθε προσωπική εμπλοκή, χωρίς να πείσει τους γερουσιαστές.
Επί σειρά ετών η Μαρλέν Σιαπά θεωρήθηκε εκλεκτή του Γάλλου προέδρου, ο οποίος της έδειχνε αδυναμία επειδή προερχόταν από την κοινωνία, ήταν γνωστή μπλόγκερ και πρώην δημοτική σύμβουλος. Υπερασπίστηκε σε πολλές περιστάσεις τον Εμανουέλ Μακρόν, όταν άλλα στελέχη της «μακρονίας» σιωπούσαν, και οι μετοχές της στην κυβέρνηση ανέβαιναν συνεχώς. Ωστόσο, όταν ορίστηκε υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων έχασε αρκετές από τις αρμοδιότητές της όταν συνδέθηκε ερωτικά με τον Ματίας Σαβινιάκ, πρόεδρο ασφαλιστικού ταμείου.

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα, μετά την απομάκρυνση της Μαρλέν Σιαπά από την κυβέρνηση, ότι πιθανόν θα ξεκινήσει μια νέα ζωή στις ΗΠΑ, όπου σκέπτεται να ανοίξει μια εταιρεία επικοινωνίας. «Αυτό είναι το όνειρό μου», είχε δηλώσει στο Playboy.