Σοβαρές διαταραχές στις δημόσιες συγκοινωνίες αναμένονται την Τρίτη λόγω των απεργιών που θα πραγματοποιήσουν τα εργατικά συνδικάτα στην Γαλλία. Οι απεργίες αφορούν την σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού.

Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε πανεθνική ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων και ελπίζουν να επαναλάβουν τη μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στην πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία στις 19 Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης. Οι απεργίες εκείνης της ημέρας σταμάτησαν επίσης τα τρένα, μπλόκαραν τα διυλιστήρια και περιόρισαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

“Θα είναι μια δύσκολη, πολύ δύσκολη μέρα για τις δημόσιες συγκοινωνίες… Αναμένουμε μεγάλες διαταραχές”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον στην τηλεόραση LCI.

Η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η κυκλοφορία θα διαταραχθεί σοβαρά σε ολόκληρο το δίκτυό της την Τρίτη λόγω της απεργίας και συνέστησε στους πολίτες να ακυρώσουν ή να καθυστερήσουν τα ταξίδια τους ή να εργαστούν από το σπίτι.

Τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί για την περίοδο μεταξύ 6 μ.μ. της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου και 8 π.μ. της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου θα επιστραφούν πλήρως, δήλωσε η SNCF.

Η RATP, ο φορέας εκμετάλλευσης των δημόσιων μεταφορών για την περιοχή Ile-de-France γύρω από το Παρίσι, δήλωσε επίσης ότι οι γραμμές του μετρό και οι προαστιακοί συρμοί θα διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό την Τρίτη.

Η γαλλική αρχή πολιτικής αεροπορίας DGAC ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 20% τα προγράμματα πτήσεών τους στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού την Τρίτη, αλλά πρόσθεσε ότι παρά το προληπτικό αυτό μέτρο θα μπορούσαν να αναμένονται καθυστερήσεις και διαταραχές.
Ανένδοτη η κυβέρνηση

Ο υπουργός Μεταφορών Μπον δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε περαιτέρω συνομιλίες με τα συνδικάτα, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα διατηρήσει τον βασικό στόχο της μεταρρύθμισης, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

“Η καρδιά της μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει”, δήλωσε.

Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης κατά τρεις μήνες ετησίως από τον Σεπτέμβριο, έως το 2030, και σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Τα συνδικάτα -συμπεριλαμβανομένου του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT- είναι ενωμένα κατά της μεταρρύθμισης και έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις έως ότου η κυβέρνηση εγκαταλείψει τα σχέδιά της.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι εξελέγη με μια πλατφόρμα για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων και ότι χωρίς τις αλλαγές το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας δεν μπορεί να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters