Διευρύνει τη δυναμική της η αριστερή συμμαχία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας (PS) να καταλήγει σήμερα σε αρχική συμφωνία με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) για τον σχηματισμό συμμαχίας εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Η συμφωνία που προέκυψε αρχικά μεταξύ Πράσινων και Κομμουνιστών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αποτελεί μια προσπάθεια να στερήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από τον Εμανουέλ Μακρόν και να μπει ένα ανάχωμα στην ατζέντα του γάλλου προέδρου που ευνοεί τις επιχειρήσεις.
«Μπορούμε και θα νικήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν και μπορούμε να το κάνουμε με πλειοψηφία για να κυβερνήσουμε για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο βουλευτής του LFI Αντριέν Κουατένενς στο ραδιόφωνο Franceinfo.

Εάν επιβεβαιωθεί η συμφωνία μεταξύ LFI και Σοσιαλιστών, η γαλλική αριστερά θα ενωθεί για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Πηγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε ότι υπήρξε συμφωνία σχετικά με το ποιος θα είναι υποψήφιος σε ποια εκλογική περιφέρεια και για τη συνολική στρατηγική, ωστόσο μένει ακόμα να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του κοινού προγράμματος, σύμφωνα με τον Guardian.

Συγκεκριμένα, η διατύπωση σχετικά με το τι θα έλεγε για την Ευρώπη η συμμαχία, συζητείται ακόμη, ανέφεραν πηγές. Στη συνέχεια, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την εθνική επιτροπή του PS.

Οι πολιτικές της νέας συμμαχίας περιλαμβάνουν σχέδια για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60, αύξηση του κατώτατου μισθού και ανώτατες τιμές στα βασικά προϊόντα.
Τριγμοί εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Παλιά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί, έχουν ήδη καλέσει σε μπλοκάρισμα της συμφωνίας, λέγοντας ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος μιας φιλοευρωπαϊκής αριστεράς.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές είχαν ελάχιστα περιθώρια στις συνομιλίες μετά την κατάρρευσή τους στις προεδρικές εκλογές, αφού η υποψήφια τους, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, συγκέντρωσε το πενιχρό ποσοστό του 1,75%. Ο Μελανσόν κατέλαβε την τρίτη θέση.

Σχετικά με τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πηγή κοντά στις συνομιλίες είπε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχει μόνο 70 υποψηφίους στην ηπειρωτική χώρα της Γαλλίας, και πιθανώς μερικούς ακόμη στις υπόλοιπες περιοχές.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Harris Interactive έδειξε μάχη σώμα με σώμα μεταξύ της ενωμένης αριστεράς και μιας συμμαχίας μεταξύ του κόμματος του Μακρόν και των συντηρητικών, με το καθένα από τα κόμματα να συγκεντρώνει το 33% των ψήφων.