Στην αγορά γαλλικών φρεγατών και κορβετών που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό, θα προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν αύριο στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες κι ακόμη δύο φρεγάτες -μάλλον μεταχειρισμένες- ως ενδιάμεση λύση, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, προτού παρέλθει η επταετία που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμάται ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.