Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ μίλησε τη Δευτέρα σε χιλιάδες αγρότες που διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις των φόρων και τους είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω επιδοτήσεις.

Το Βερολίνο έχει σχεδόν ακινητοποιηθεί από τη διαδήλωση, η οποία γέμισε μια από τις κεντρικές λεωφόρους του με φορτηγά και τρακτέρ καθώς περίπου 10.000 αγρότες έφτασαν για να επισφραγίσουν μια εβδομάδα διαμαρτυριών που έχουν γίνει εστία αντικυβερνητικής οργής.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερη κρατική βοήθεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε ο Λίντνερ στο πλήθος μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. «Μπορούμε όμως να αγωνιστούμε μαζί για να απολαμβάνετε περισσότερη ελευθερία και σεβασμό για τη δουλειά σας», πρόσθεσε.

Αυξημένη πίεση στο Σολτς

Σύμφωνα με το Reuters οι διαμαρτυρίες έχουν αυξήσει την πίεση στον συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος προσπαθεί να διορθώσει ένα δημοσιονομικό χάος και να περιορίσει τις δεξιές οργανώσεις.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά μια φορολογική απαλλαγή για το αγροτικό ντίζελ, καθώς προσπαθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2024 μετά από απόφαση συνταγματικού δικαστηρίου τον Νοέμβριο, που την ανάγκασε να αναθεωρήσει τα σχέδια δαπανών της.

Αντιμέτωπη με αντιδράσεις, η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα διατηρήσει την έκπτωση φόρου για τα νέα γεωργικά οχήματα και θα κατανείμει την κατάργηση της επιδότησης του γεωργικού πετρελαίου κίνησης σε πολλά χρόνια.

Όμως οι αγρότες, με την ηχηρή υποστήριξη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης και της ακροδεξιάς, λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό

«Έχω σεβασμό για κάθε πολιτικό που είναι διατεθειμένος να έρθει σε εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών Γιόαχιμ Ρούκβιντ, ο οποίος κάποια στιγμή αναγκάστηκε να πάρει το μικρόφωνο από τον Λίντνερ και να παρακαλέσει το πλήθος να σταματήσει να χλευάζει για αρκετή ώρα ώστε να τον ακούσει.

«Ο υπουργός Οικονομικών είναι εδώ. Δεν έχει νόημα να τον αποδοκιμάζουμε», είπε.

Γενικότερα, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει έναν συμφιλιωτικό τόνο καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η πολιτική συζήτηση έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν βίαιες.

Άνοδος της ακροδεξιάς

Οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες στα τρένα την περασμένη εβδομάδα έπληξαν τα κόμματα του συνασπισμού στις δημοσκοπήσεις και ώθησαν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία σε νέα ύψη.

Σε μια μεταγενέστερη συνάντηση με τους ηγέτες των διαδηλωτών στο κοινοβούλιο, οι νομοθέτες του συνασπισμού υποσχέθηκαν, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες, να παρουσιάσουν την Πέμπτη προτάσεις που θα μειώσουν το κόστος για τους αγρότες, καθιστώντας παράλληλα τον τομέα τους «βιώσιμο».