Ο Γιάννης Φλωρινιώτης αποτελούσε μία από τις πιο cult προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο Γιάννης Αποστολίδης, που έγινε Γιάννης Φλωρινιώτης για καλλιτεχνικούς λόγους (επέλεξε το Φλωρινιώτης λόγω της καταγωγής του από το χωριό Κάτω Κλείναι της Φλώρινας), γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 από ποντιακή οικογένεια. Στα 4 του χρόνια έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του ήταν αυτή που πάσχισε να τον μεγαλώσει μαζί με τα έξι αδέρφια του και αναγκάστηκε να τα βάλει σε ορφανοτροφείο ώστε να δουλεύει για να τα βοηθήσει στο μέλλον.
Ο «μικρός Γιαννάκης» δίπλα σε Βαμβακάρη, Βάνου, Σακελλαρίου και ο Χατζηδάκις

Από τα 14 του άρχισε το τραγούδι και στα 18 του τραγουδούσε διαφορετικά ρεπερτόρια. Ελαφρά, μοντέρνα, λαϊκά, δημοτικά και τα αγαπημένα του ποντιακά

Ξεκίνησε την πορεία του στη νυχτερινή ζωή ως «μικρός Γιαννάκης» σε μπουζουξίδικα της Θεσσαλονίκης, ενώ τραγούδησε δίπλα σε ονόματα όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Παπαϊωάνου, ο Γιώργος Λούκας, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, ο Βασίλης Καρράς και η Ρίτα Σακελλαρίου.
Στη δισκογραφία κάνει την πρώτη του εμφάνιση με το άλμπουμ «Τώρα Θέλω Τώρα», που αμέσως γίνεται χρυσό.

Δίπλα του ξεκίνησαν αρκετά ονόματα, όπως η Καίτη Γαρμπή η οποία σε μικρή ηλικία έκανε φωνητικά στα νυχτερινά μαγαζιά που τραγουδούσε.

Για χάρη του ο Μάνος Χατζηδάκις αφιέρωσε ολόκληρο αφιέρωμα γι’ αυτόν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι άστρο, υπάρχει παντοδύναμος, πλασμένος με το υλικό ενός μεγάλου τραγουδιστή, μόνο που δεν το ξέρει ο ίδιος. Μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής».
Το 1969 έκανε τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες με το “Ντιρλαντά”, το “κυρα Γιώργαινα” και την “Αγωνία”, αλλά αυτό το οποίο τον έκανε… μεγάλη φίρμα (το μεγαλύτερο σουξέ του), ήταν το σόου με τις Ολύμπια sisters.

Το 1970 κατέβηκε στην Αθήνα και άρχισε τις νυχτερινές εμφανίσεις με σήμα κατατεθέν τα φανταχτερά ρούχα, με την συνοδεία χορευτριών. Αμέσως έγινε θέμα συζήτησης, από άλλους θετικά, αλλά και από άλλους αρνητικά, λόγω της εποχής. Το εντυπωσιακό είναι πως ο λόγος που επέλεξε να ντύνεται με φανταχτερά ρούχα, ήταν ένας… δεσπότης.

«Ήμουν στο ορφανοτροφείο της Φλώρινας τότε και μας πήγαιναν κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Μια Κυριακή λειτουργούσε ο Δεσπότης. Και μόλις τον είδα που φορούσε αυτό το καπέλο με τα πετράδια, αυτά που αστράφτανε, λέω… ‘’Παναγία μου! Εγώ θα γίνω δεσπότης για να φοράω τέτοια ρούχα», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξη ο Γιάννης Φλωρινιώτης.
Τα παιδιά του και τι απαντούσε στα περί ομοφυλοφιλίας

Ο γνωστός τραγουδιστής παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά, με τα δύο -την Αννα και τον Νίκο- να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με αυτόν. Συμμετείχαν στα σόου του με το ίδιο κόνσεπτ, ενώ παράλληλα έπαιξε και σε ποντιακές ταινίες την εποχή της βιντεοκασέτας.
Ο «βασιλιάς των στρας» όπως αποκαλούνταν, λόγω του εκκεντρικού του ντυσίματος, είχε αρκετά φλερτ και με γυναίκες, αλλά και με άνδρες, όπως είχε αποκαλύψει. Αν και τον ρωτούσαν επίμονα για το αν και ο ίδιος είναι gay, απαντούσε διπλωματικά: «Ναι, άφηναν υπονοούμενα ότι είμαι γκέι. Δεν τους είπα ποτέ ούτε “ναι” ούτε “όχι”, τους άφηνα στην απορία τους. Το αντιμετώπιζα με χιούμορ. Έρχονταν και μου έλεγαν “τι ρόλο παίζεις; Έρχονται και σε αγκαλιάζουν άντρες, σε φιλάνε… αλλά και οι γυναίκες”. Τους απαντούσα ότι αυτό δεν θα τους το πω. Ναι, αν ήμουν ερωτευμένος, δεν θα είχα πρόβλημα να παντρευτώ άνδρα. Στην αγάπη δεν υπάρχουν όρια. Είναι να μη σου τύχει.».

Ο Φλωρινιώτης πέρα από την προσωπική του ζωή, είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης και για τις πλαστικές του επεμβάσεις. Ο ίδιος ωστόσο αρνούνταν πως έχει κάνει πολλές. Ακομπλεξάριστος, όπως είχε μάθει να είναι στη ζωή του, μιλούσε ανοιχτά για τα πάντα και δεν έκρυβε και τα χρόνια του

«Γιατί να κρύψω τα χρόνια μου; Κάνω διατροφή, γυμνάζομαι μια ώρα κάθε μέρα μόλις ξυπνάω, παθητική γυμναστική βέβαια. Δεν έχω κάνει πολλές πλαστικές. Μου είχαν βάλει σιλικόνη για να μου διορθώσουν τα ζυγωματικά, η οποία έπεσε, πρήστηκα και παραμορφώθηκα. Έχει μείνει λίγη, να δούμε πότε θα φύγει» είχε πει σε συνέντευξή του.
Στην πορεία του στο τραγούδι δεν έλειψαν και οι κόντρες με καλλιτέχνες, ενώ θεώρησε πως τον πολέμησαν αρκετά για να τον αφήσουν εκτός νύχτας. Μεγάλη κόντρα είχε με τον Λευτέρη Πανταζή με τον οποίο πορεύτηκαν μαζί για ένα διάστημα, όμως η φιλία τους δεν κράτησε πολύ.

«Το παιδί αυτό έχει εμμονή μαζί μου. Ήθελε να γίνει Φλωρινιώτης. Με ζηλεύει, με μισεί. Εντάξει, κάνει λίγο τον Βοσκόπουλο, δεν έχει κάνει κάτι δικό του στο χώρο για να ξεχωρίσει. Μην ανοίξω το στόμα μου! Δεν υπάρχει πιο κακό παιδί στον χώρο μας!»


Μεγαλώνοντας αν και είχε αποσυρθεί από τη νύχτα, έκανε guest εμφανίσεις ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές μαζί με τα παιδιά του. Στο πρόσφατο παρελθόν υπέστη εγκεφαλικό και λίγο έλειψε να χάσει την όρασή του. Ακολούθησε θεραπείες με ενέσεις στο μάτι για να το κρατήσουν.
Η υγεία του φέτος επιδεινώθηκε και σήμερα, 6 Ιουνίου 2023, άφησε την τελευταία του πνοή από πνευμονικό οίδημα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=6NiJE18Bck8