Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους καθώς η φυσική επαφή παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τη Σουηδή νευροφυσιολόγο, Έλενα Μπάκλουντ Βάσλινγκ.

Η σωματική επαφή έχει τη δύναμη να μας ηρεμήσει και να μας κάνει πιο ευτυχισμένους επομένως οι μικρές καθημερινές επαφές μεταξύ ανθρώπων ή ακόμα και σε αλληλεπιδράσεις με κατοικίδια ζώα είναι αρκετές για να αλλάξουν τη διάθεσή μας.

Πάντως, σύμφωνα με τη Σουηδή νευροφυσιολόγο, Έλενα Μπάκλουντ Βάσλινγκ, για να νιώσετε τα θετικά αποτελέσματα της αφής, ακόμα και οι πιο απλές καθημερινές επαφές είναι αρκετές.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της φυσικής επαφής, μια ουσία που ονομάζεται ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας, απελευθερώνεται στο σώμα, εξήγησε η ειδικός της Ακαδημία Σαλγκρένσκα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Επίσης, η φυσική επαφή ενεργοποιεί τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την κοινωνικοποίηση.

Μόλις γεννιέται ένα μωρό, πρέπει να το αγγίξουμε για να αρχίσει να δημιουργεί δεσμούς με άλλους ανθρώπους και αυτή η ανάγκη παραμένει σε όλη τη ζωή του ατόμου, όπως ανέφερε λεπτομερώς η γιατρός, η οποια δημοσίευσε πρόσφατα ένα βιβλίο με τον τίτλο «Närmare» («Πιο κοντά») και στο οποίο αναφέρεται στη σημασία της φυσικής επαφής.

Φυσικά, η σωματική επαφή με άλλο άτομο, ιδιαίτερα η στενή επαφή μέσω αγγίγματος, έχει την πιο ευεργετική επίδραση στη διάθεση, τονίζει η γιατρός.

Ωστόσο, το χάιδεμα ενός κατοικίδιου έχει επίσης θετικές επιδράσεις στη διάθεσή μας, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Dagens Nyheter» και, μάλιστα, μελέτες που είχαν προηγουμένως πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Χουέβντε (Skövde) της Σουηδίας αποκάλυψαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που συχνά χαϊδεύουν τα κατοικίδια ζώα τους, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες στρεσογόνες ορμόνες.

Έτσι, η νευροφυσιολόγος τόνισε: «Με άλλα λόγια, το άγγιγμα είναι πάντα άγγιγμα. Τα κατοικίδια είναι κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό».

Ακόμα, η ίδια υποστήριξε, επίσης, ότι στο πλαίσιο ενός πειράματος οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος είναι ικανός να διαφοροποιήσει ένα κατοικίδιο ζώο από ένα μαλακό παιχνίδι με παρόμοιο τρίχωμα, καθώς το χάιδεμα του δεύτερου δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη ευημερία.

Η Έλενα Μπάκλουντ Βάσλινγκ πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανταπόκριση που λαμβάνουμε όταν χαϊδεύουμε έναν σκύλο ή μια γάτα και σημείωσε: «Αυτό συνδέεται με τη ζεστασιά, με την αναπνοή, με κάποιο είδος απάντησης που λαμβάνει ένα άτομο».

Παρά τα οφέλη της επαφής στην υγεία μας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε πάντα υπόψη εάν η σωματική επαφή, όσο μικρή και αν είναι, είναι ευπρόσδεκτη ή όχι.

Ως εκ τούτου, η επιστήμονας φοβάται ότι στην εποχή του κινήματος «Me Too» υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να φοβούνται το άγγιγμα.

Από την άλλη πλευρά, όπως επεσήμανε, είναι καλό που οι άνθρωποι, ειδικά αυτοί που είναι στην εξουσία, άρχισαν να σκέφτονται περισσότερο πώς συμπεριφέρονται στους άλλους, υπογραμμίζοντας: «Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν πολύ καλά ποιο άγγιγμα είναι κατάλληλο και ποιο όχι. Πολύ λίγοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πού βρίσκονται αυτά τα όρια».