Από την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 μέχρι την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 μεσολάβησε ένας πολιτικός αιώνας.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κάποιος επ′ αυτού. Και μόνο η πανδημία του κορονοϊού, που ανέτρεψε τους βιορυθμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη, έθεσε νέες απειλές και υποχρέωσε κυβερνήσεις και πολιτικά συστήματα να αναθεωρήσουν προτεραιότητες, αρκεί.

Αν θεωρήσουμε ότι ο πρώτος κύκλος της πανδημίας βρίσκεται πίσω μας, έχοντας καλύψει πλέον μεγάλο μέρος της διαδρομής του εμβολιαστικού εγχειρήματος στον πληθυσμό, τότε μπροστά μας βρίσκονται δύο τεράστιες προκλήσεις.

Στο δεύτερο μισό της θητείας της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να επιτύχει τον μεγάλο στόχο της οικονομικής ανάκαμψης και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι η απειλή του κορονοϊού δεν θα γιγαντωθεί εκ νέου.

Μπαίνοντας στη δεύτερη διετία, κάθε κυβέρνηση – δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση η σημερινή – ξαφνικά διακρίνει στον ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Σε επίπεδο προσώπων θα αξιολογούνται οι πάντες και σε επίπεδο κυβέρνησης κάθε λάθος θα στοιχίζει διπλά , ενώ αντίστοιχα κάθε πόντος (με την έννοια της επιτυχίας) θα μετράει διπλός. 

Η κοινή λογική λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να αποφασίσει προσφυγή στις κάλπες ανά πάσα στιγμή, υπό δύο – σχεδόν αυτονόητες – προϋποθέσεις:

– να γίνει ορατή και μετρήσιμη η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία

– να εκλείψει σε μεγάλο βαθμό ο φόβος του κορονοϊού

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θέλει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετία.

Λογικό και θεμιτό. Όμως ισχύει και αυτό: Η επιλογή της χρονικής στιγμής διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και αυτό του δίνει ένα σπουδαίο πλεονέκτημα. Όταν και εφόσον εκείνος κρίνει, μπορεί να αλλάξει σχέδιο.

Εάν, λοιπόν, συντρέξουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις και εάν οι δημοσκοπήσεις δίνουν ”αέρα νίκης” στη ΝΔ, τότε είναι πολύ – πολύ πιθανό να αποφασίσει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθώς τρέχει ήδη το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εάν θελήσουμε να ρίξουμε μία ζαριά και να μαντέψουμε πότε είναι πιθανότερο να συμβεί κάτι τέτοιο, εγώ θα ποντάριζα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Πρώτον, επειδή δεν είναι πολύ κοντά και στην πραγματικότητα υπάρχει χρόνος για να ”δείξει” η οικονομία και για να αποδώσει καρπούς η επιθετική πολιτική υπέρ του εμβολιασμού, που τώρα ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Και δεύτερον, επειδή κάπου εκεί, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2022, θα απομένει ουσιαστικά ένα εξάμηνο διακυβέρνησης ΝΔ.

Ως γνωστόν, το τελευταίο εξάμηνο πριν από προγραμματισμένες εκλογές, οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι λοιποί κυβερνητικοί παράγοντες έχουν την κακή συνήθεια να ακουμπάνε κάτω τα μολύβια και να κοιτάζουν – σχεδόν αποκλειστικά – το πως θα μαζέψουν σταυρούς για την επανεκλογή τους. 

Ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Όμως είναι ήδη σχετικά ”παλιός” στην πολιτική και δύσκολα θα του ξεφύγει αυτή η απλή ”λεπτομέρεια”.

https://www.huffingtonpost.gr